Prisfall på rekkehus og leiligheter i september

Bare prisene på eneboliger steg så vidt i september, mens rekkehus og leiligheter falt i pris. Tegn på avmatning i boligmarkedet, mener økonom.

Boligmeglerne medgir at selv om september normalt er en måned da prisene står stille, hadde de trodd utviklingen skulle bli bedre enn hva som skulle vise seg å bli fasiten. Rekkehus- og leilighetsprisene falt med henholdsvis 0,3 og 0,7 prosent, mens eneboliger ble 0,7 prosent dyrere.

Av disse var det andels- og borettslagsleiligheter som falt mest, med 1,2 prosent, ifølge den månedlige statistikken Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) la fram mandag. Utviklingen er i tråd med den man normalt ser i september, selv om den i år er noe svakere.

Det ble solgt 8 prosent færre boliger i september i år enn i samme måned i fjor.

– Vi merker at det er færre som kommer på visning, og at det er mindre trykk i budrundene, sier leder Tormod Boldvik i Nef.

Naturlig justering

– Men når vi tar i betraktning at markedet har vært sterkere enn normalt i foregående måneder, er dette en justering som i litt lengre perspektiv plasserer utviklingen på linje med tidligere år, sier Boldvik.

At nettopp borettslagsleiligheter faller mest, mener meglerne henger sammen med kravet om 15 prosent egenandel ved kjøp av bolig. Da svenskene innførte tilsvarende krav var det nettopp i markedet for såkalte lavinnstegsboliger man merket utviklingen først.

Totalbildet for september var en prisnedgang på 0,3 prosent fra måneden før, men justert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,3 prosent. Meglerne mener de fortsatt er på prognosebanen som gir en årsvekst på rundt 7 prosent.

OBOS-fall på 1,4 prosent

Norges største boligbyggelag OBOS melder om prisfall på 1,4 prosent. Veksten så langt i år er fortsatt på mer enn 9 prosent. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området var i september 40.960 kroner.

– Nedgangen er en naturlig korreksjon etter prisoppgangen på 3,9 prosent i august, sier konsernsjef Martin Mæland.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB mener utviklingen viser at selv for boligkjøpere er det en grense for hvor langt de er villige til å strekke seg.

– Boligprisene har falt før, men vi mener at det er grunn til å vente at boligprisveksten ikke skal være like sterk fremover. Vi har ventet lenge på at ting skal gå saktere, ikke minst fordi boligprisnivået er så høyt, sier hun til DN.no.