Oslo-byråd vil ha femårsregelen fjernet

Byråd for byutvikling Bård Folke Fredriksen i Oslo frykter at den såkalte 5-årsregelen vil være en bremsekloss for fremtidig boligutvikling.

Nå har Oslo-byråden sendt brev til miljøvernministeren der han ber om at 5-årsfristen i plan- og bygningsloven for private reguleringsforslag fjernes eller utvides til 15 år.

Femårsregelen innebærer at dersom et godkjent privat bygge- og anleggstiltak ikke er startet i løpet av fem år, kan det i utgangspunktet ikke gis rammetillatelse før det er fattet nytt planvedtak. Et slikt planvedtak krever full ordinær planprosess.

Det er dette Bård Folke Fredriksen og byrådsavdelingen for byutvikling i Oslo nå vil ha en slutt på.

– Jeg har både gjennom direkte henvendelser fra eksterne aktører, samt gjennom det samarbeidet som er etablert mellom Plan- og bygningsetaten og sentrale aktører i markedet (Boligutvalget), registrert en stor bekymring for hvilke negative konsekvenser bestemmelsen vil få for den fremtidige nærings- og boligutbyggingen, skriver Bård Folke Fredriksen i brevet til miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

– Regel mot sin hensikt
Folke Fredriksen tror den nye loven vil virke direkte mot sin hensikt. I stedet for å sikre bærekraftig utvikling, forutsigbarhet og langsiktige løsninger, slik som har vært målet, vil den heller fungere som en bremsekloss for utvikling.

– Jeg er redd for at bestemmelsens påvirkning på markedet, både i forhold til finansiering og utbyggingstakt, vil øke etter hvert som detaljplaner begynner å gå ut på dato, og små og store utbyggere blir møtt med krav om å gå gjennom en ny planprosess, sier Folke Fredriksen til Bygg.no.

Oslo-byråden peker på flere punkt som han mener bør tale for en fjerning av regelen:

* Femårsfristen er kostnadskrevende og kostnadsdrivende.

* Store prosjekter tar ofte 10-15 år å gjennomføre.

* Fristen skaper problemer med å sikre god nok finansiering.

* En forlengelse av fristen er viktig for finansinstitusjonene og den økonomiske stabiliteten.

* Konjunktursvingningene i markedet kan gjerne vare lengre enn fem år, med den konsekvens at det blir økt behov for planarbeid, både fra tiltakshavere og planmyndighet.

Åpne for å diskutere regelen
Politisk rådgiver Audun Garberg i Miljøverndepartementet har foreløpig ikke fått brevet fra byråd Bård Folke Fredriksen i hende, men sier departementet er åpne for å diskutere om fristen bør være lenger.

Men å gravlegge 5-årsregelen helt, er trolig ikke aktuelt.

– Jeg tror det er fornuftig å ha en frist, og at denne type detaljerte planer holdes oppdatert. Men dette er en forholdsvis ny regel, og det kan godt være at femårsgrensen som ble satt i 2009 ikke er den optimale lengden, sier Garberg.

Kan utvide fristen
Han påpeker at prosjektene som kommer inn under regelen kun må være påbegynt, ikke ferdigstilt, innen fem år, og at det i større prosjekter uansett må utarbeides områdereguleringer som ikke omfattes av den samme regelen.

– Jeg vil også understreke at kommunene har full anledning til å utvide fristen med to år av gangen, sier Audun Garberg.

Det er Oslo-byråden klar over.

– Men problemet er at dette er en ”kan”-bestemmelse og således ikke gir utbyggere verken rett til eller sikkerhet for en slik forlengelse, sier Bård Folke Fredriksen.