Bergen kan få verdens høyeste trehus

BOB Eiendomsutvikling AS planlegger å føre opp et trehus på 14 etasjer som skal romme 62 leiligheter i Bergen.

Prosjektsjef Ole Herbrand Kleppe i BOB Eiendomsutvikling forteller at trehuset vil demonstrere at det er mulig å bygge urbane trebygg.
– Det vil bli et pilotprosjekt både som bærekraftig trehus og som industriell byggeprosess med høy kvalitet, sier han.

Limtre og moduler
Bygget skal plasseres rett innenfor Puddefjordsbroen, på Damsgårdssiden. Det blir 48 meter høyt og vil nå opp til kote 50. Det får bærende konstruksjon i limtre og modulbygde leiligheter på 43 (toroms) og 61 (treroms) kvadratmeter. Også bærekonstruksjonen kan bygges av moduler. Leilighetsmodulene kan stables fra første til femte etasje, der de forankres bæresystemet via en plattform. Nye moduler stables videre til tiende etasje, med ny forankring og ny plattform. Yterligere fire etasjer plasseres så over dette.

Modulbygging vil gi rask montering på byggeplassen og sikre høy kvalitet siden modulene bygges innendørs.

På spørsmål hvordan fasadene vil bli, svarer Kleppe at det holder BOB, Artec Prosjektteam og Sweco Norge på å utrede.

– Fasadene mot sjøen og mot Damsgårdsgaten får innglassede balkonger som vil beskytte limtrekonstruksjonene mot været. På gavlveggene jobber vi med ulike alternativ til kledning. Det vil her være viktig å beskytte limtreet samtidig som at man kan se at verdens største trehus er bygget i tre, forklarer han.

Brannsikkert
En utfordring under prosjekteringen har vært å hindre at bygget vil svaie i sterk vind. Det er løst ved å forsterke konstruksjonen med diagonale limtrestaver og koble modulene sammen med bæresystemet. Trappehuset skal bygges i massivtre. Det er ennå ikke bestemt om heishuset også skal bygges i tre. Det er heller ikke bestemt hvilken type isolasjon bygget skal ha.

– Det blir viktig å føre opp et tett bygg. Vi kommer til å ha ekstra fokus på vindtetthet.

Limtrebygg er noe av det mest brannsikre man kan føre opp, siden det forkuller på utsiden og brannen slukner. Bygget vil få boligsprinkling, sier Kleppe.

Snarlig salgsstart
Han sier at BO har fått mange positive reaksjoner på planene om å bygge verdens høyeste trehus i Bergen.

– Vi har stor tro på at dette prosjektet skal bli en merkevare for bydelen.
Han håper på salgstart neste vår.

– Siden bygget avviker fra gjeldende reguleringsplan er det nødvendig å omregulere. Det jobber vi med nå, sier Kleppe.