Storstreik i Nord-Trøndelag Energiverk

Mer enn 400 ansatte i Nord-Trøndelag Energiverk går ut i streik etter at meklingen mellom KS Bedrift og EL & IT Forbundet og Fagforbundet brøt sammen ved 3-tiden natt til torsdag.

Mekler Elisabeth Stenvig måtte etter mekling tre timer på overtid konstatere at partene sto så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter.

Penger
Forhandlingsleder Jan O. Andersen i EL & IT Forbundet sier til NTB at meklingen strandet på grunn av økonomiske spørsmål.

– Problemet var et for dårlig tilbud når det gjaldt minstelønnssatser, kompensasjon for ubekvem arbeidstid og reisevilkår, sier han.

Han understreker at streiken ikke vil gå ut over liv og helse.
– Vi vil ha beredskapsordninger på plass og vil rykke ut og rette feil om det er kritisk. Men hvis det ikke er noe sykehus eller noe annet kritisk i nærheten vil nok forbrukerne som mister strømmen merke det, sier han.

– Streiken vil merkes best i bygge- og anleggsvirksomheten, sier Andersen.

Pensjon
Til sammen er 435 medlemmer av EL & IT Forbundet og Fagforbundet tatt ut i streik. I første omgang vil streiken kun berøre Nord-Trøndelag, men ifølge Andersen har de planene klare for utvidelse av streiken.

Forhandlingene i årets lønnsoppgjør ble brutt 6. juni etter at arbeidsgiverne ville forhandle om endringene i pensjonsordningen. Ordningen garanterer de ansatte 66 prosent av sluttlønnen i pensjon ved full pensjonsopptjening og det nektet arbeidstakerne å forhandle om.

Lønnsoppgjøret omfatter til sammen om lag 2.500 ansatte i energiverk som er tilsluttet KS Bedrift.

– Strakk oss langt
KS Bedrift Energi beklager at det ble streik.

– Vi strakk oss lenger enn de fleste arbeidsgivere har gjort i år. EL & IT Forbundet og Fagforbundet sa i natt nei til et lønnstilbud fra energibedriftene i KS Bedrift med en ramme på 5.3 prosent, sier forhandlingsleder og direktør Bjørg Ravlo Rydsaa i KS Bedrift.

– Arbeidsgiversiden frafalt også kravet om lokal avtale om valg av pensjonsordning, forteller hun.

Rydsaa sier det er uforståelig at arbeidstaker organisasjonene forkastet denne lønnspakken.

– Det ligger langt over det de fleste andre grupper har takket ja til i årets lønnsoppgjør. Derfor kunne vi ikke gå lenger i tilbudet vårt enn vi gjorde, sier Bjørg Ravlo Rydsaa.