Flygeleder-tillitsvalgt for Arbeidsretten i oktober

Avinor har gjennom arbeidsgiverforeningen Spekter stevnet Norsk flygelederforening for Arbeidsretten for å få fjernet flygeledernes tillitsvalgte ved kontrolltårnet på Gardermoen, Åge Røde, fra vervet. Saken starter 18. oktober.

Stevningen ble kjent i august. Avinor mener Røde har trikset med vaktplanen slik at det oppsto store bemanningshull i deler av juli. I tillegg sendte Røde et brev til Avinors konsernsjef Dag Falk-Pedersen i forbindelse med lønnsoppgjøret. Avinor mener brevet kan oppfattes som trusler, melder NRK.

– Villigheten til å arbeide overtid og til å bidra til en ekstraordinær innsats kan naturlig nok vise seg å bli påvirket som konsekvens av resultatet av hovedtariffoppgjøret, skrev Røde i brevet.

Avinor og Spekter mener Røde har oppfordret til ulovligheter under pågående forhandlinger. Administrerende direktør Lars Haukaas i Spekter viser til at man i slike tilfeller ifølge Hovedavtalen kan kreve den tillitsvalgte fjernet.

Røde snakket mandag for første gang om anklagene. Han avviser at han har kommet med trusler eller oppfordret til ulovligheter.

– Det er en feilaktig og ubegrunnet påstand. Det er ingenting av det de har lagt fram som kan underbygge den påstanden, sier Røde.

Han mener han bare har forklart seg på en tabloid måte for å spisse budskapet. Røde mener han har påtatt seg en varslerrolle.

– Det er ingen tvil om at de prøver å gjøre meg til en syndebukk. Det de gjør her, er å gå etter en tillitsvalgt som gjennom en årrekke har skrevet bekymringsmeldinger og brev om bemanningsproblemer på Gardermoen, sier Røde. (©NTB)

frode.kvam@ntb.no