Gardermoen-kontrakt til Kruse Smith

Skal bygge tak for over 100 millioner på Oslo lufthavn.

Kruse Smith har sikret seg en stor kontrakt med Oslo Lufthavn. Kontrakten innebærer bygging av det spektakulære taket på den nye sentralbygningen.

Det var selskapets erfaring med trebroer som sikret entreprenøren kontrakten. Taket på den nye ankomst- og avgangshallen skal nemlig ha 14 limtrefagverk i på hele 91 meter som hovedbærere.

– Elementene har et spenn på 54 meter, så dette er utfordrende geometri. Men vår erfaring med å bygge broer med slike elementer, gjør at vi kan løse det, sier avdelingsleder Bjørn Velken i en pressemelding fra selskapet.

Limtrefagverkene skal kobles i sju par. I tillegg skal det monteres 84 sekundærfagverk med 15 meters spenn. Takflaten er på 12.000 kvadratmeter.

105 millioner kroner
Taket blir tilsvarende det som er i den gamle sentralhallen på flyplassen. Kontrakten har en verdi på rundt 105 millioner kroner eks. mva., og er den største limtreavdelingen har hatt noen gang.

– Det er ikke mange som kan løse denne oppgaven her. Det er en krevende konstruksjon, men i Kruse Smith har vi erfaringen og kompetansen som trengs, sier Velken.

Anleggserfaring nødvendig
Han anslår at 15-20 anleggsarbeidere fra Kruse Smiths anleggsavdeling vil være involvert i prosjektet.

– Det er jo litt spesielt at det er anleggsavdelingen vår som går inn i dette. Vi driver jo vanligvis ikke med bygg, men her er det anleggserfaringen som trengs, sier Velken.

Selve monteringen kommer i gang i oktober 2013.

Den nye hallen er på 52.000 kvadratmeter og skal stå ferdig i 2017. Kapasiteten økes med 34 nye innsjekkingsskranker og skal føre til mindre kø på flyplassen.