Velgerne vil ha ettpartiregjeringer

De fleste velgerne ønsker seg en ettpartiregjering med enten Ap eller Høyre. Rødgrønne eller blåblå koalisjonsregjeringer er ikke populært.

15,9 prosent sier at Arbeiderpartiet bør styre alene, om de fritt fikk velge regjeringsalternativ. Bare 5,2 ville da velge det rødgrønne alternativet med Ap, SV og Sp. Til sammenligning sier 15,2 prosent at Høyre bør styre alene. 8,6 fortrekker partiet i allianse med Frp. Det viser en meningsmåling utført av Sentio for Nationen.

Av de tusen spurte i målingen er det ikke én eneste som ønsker seg Høyre-leder Erna Solbergs drømmekonstellasjon av Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Valgforsker Frank Aarebrot synes det er oppsiktsvekkende

– Det er veldig morsomt, oppriktig talt. Kanskje sporene fra Bondevik-regjeringen skremmer. Når alle partier skal inn i regjering, vet ikke velgerne hvilken politikk de skal føre. En velger stemmer Frp på grunn av alkoholpolitikken, så viser det seg at KrF får gjennomslag, og alkoholpolitikken strammes inn, sier Aarebrot.

Daglig leder Roar Håskjold i Sentio Research AS sier målingen skiller seg fra mange andre fordi velgerne fritt får velge statsministerkandidat og regjeringsalternativ når de svarer.

– Det er interessant å se hva folk svarer uavhengig av bindinger som er etablert. Ingen vil foreslå at Ap og Høyre skal samarbeide, men mange velgere ønsker det, sier han.

3,6 prosent av de spurte svarer i denne undersøkelsen at de ønsker et samarbeid mellom valgets to hovedmotstandere.