Borgerlig flertall kan redde Nasjonalgalleriet

De borgerlige partiene sier de helst vil ha i pose og sekk i kulturpolitikken: både et nytt Nasjonalmuseum på Vestbanen og fortsatt liv for Nasjonalgalleriet – som filial.

Dagens opposisjon på Stortinget mener det er både mulig og ønskelig å beholde den tradisjonsrike bygningen på Tullinløkka, og striden om Munch-museet har gitt dem et nytt argument, melder NRK.

En rapport som er utarbeidet i forbindelse med Munch-striden, viser nemlig at det er mulig å gjøre noe med klimautfordringene i dagens Nasjonalgalleri, slik at bygningen blir egnet til å oppbevare og vise fram kunst. Både Høyre og Venstre ser for seg at bygget kan bli et underbruk av Nasjonalmuseet.

– Nasjonalgalleriet er ikke et hvilket som helst hus. Vårt klare standpunkt er at det ikke kan bli snakk om verken kontorer, hotell eller lesesaler i bygget, sier Høyres kulturpolitisk talsmann Olemic Thommessen.

Også Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti vil bevare murbygget fra 1882, men hva slags utstillinger som eventuelt skal huses der, er det ikke alle partiene som ønsker å mene noe om.

– Det er et kunstnerisk spørsmål som ikke er opp til politikerne å ta stilling til, sier Thommesen.