Forus står for en femtedel av Norges verdiskapning

Virksomhetene med hovedkontor på Forus, næringsområdet mellom Sandnes, Stavanger og Sola, omsetter for over 1000 milliarder kroner årlig, og står for nær en femtedel (19,3%) av nasjonal verdiskapning.

– Området er dessuten i kraftig vekst, og vil spille en nøkkelrolle i den videre utviklingen i regionen, sier Stein Racin Grødem.

Han er sjef for Forus Næringspark AS og talsmann for Forus-samarbeidet – en allianse av eiendomsaktører som driver langsiktig identitetsbygging av Forus som regionalt, nasjonalt og internasjonalt verdiskapningssenter.

Grødem viser til en fersk rapport fra IRIS, International Research Institute of Stavanger AS. Rapporten som er kalt ”This is a billion dollar country” er laget på oppdrag av Greater Stavanger.

Den viser blant annet at selskapene med hovedkontor på Forus genererer en årlig omsetning på 1104 milliarder, tilsvarende et norsk statsbudsjett. I mer konkrete verdier betyr det 350 operabygg til 4 milliarder stykket eller 833 Stavanger Konserthus. Rapporten viser også at Forus består av en næringsklynge med hele næringskjeden i oljebransjen, fra operatørselskaper til underleverandører. I tillegg kommer en rekke selskaper som leverer supplerende tjenester.

Videre vekst og utvikling
Samtidig er aktiviteten i området og resten av Stavanger-regionen stadig økende. Utviklingen skaper store behov for arbeidskraft, boliger og infrastruktur. Beliggenhet og potensial for videreutvikling gjør ifølge Grødem at Forus vil måtte spille en nøkkelrolle i en god håndtering av den videre veksten og utviklingen i regionen.

- Forus har landets største energiklynge, og tilrettelegging for videre utvikling er av nasjonal betydning, sier Grødem. Han mener rapporten viser et potensial for kraftig utbygging av arbeidsplasser og videreutvikling av området.

- Det er plass til 15.000 boliger og 60.000 flere arbeidsplasser enn dagens 40.000 på Forus. Området må transformeres og fortettes slik at det utnyttes enda bedre, sier Grødem.

Tilrettelegging og statlige investeringer
Han brenner for å beholde og videreutvikle kvalitetene for Forus, for å legge til rette for videre verdiskapning. Samtidig peker han på at en god og bærekraftig håndtering av veksten krever både regional tilrettelegging og statlige investeringer.

- Vi trenger statlige investeringer i fremtidens Forus. Pengene vil bli vel anvendt og gi mye tilbake til statskassen. På listen over behov for vedvarende verdiskapning og en god håndtering av veksten er bygging av Solabanen - første byggetrinn for bybanen mellom Gausel og Stavanger Lufthavn, bedre veier til og fra Forus og en sykkelmotorvei. I tillegg må det tilrettelegges for boligbygging og transformasjon av Forus som område, sier han.