At de små kommunene tør

Det kommer nå opp stadig nye saker som stiller mange spørsmål om de små kommunene har evnen og muligheten til å følge opp det som kreves av dem. I dag har vi en sak på bygg.no som gir nok et eksemplet på hva som kan skje når kommunene får erstatningsansvar.

I saken leser vi at antall byggeprosjekter som havner i retten er høyt – og summene som betales ut i erstatning er svimlende. I sommer kom en ny dom som skyver risiko og erstatningsansvar over på byggherre og kommune ved feil i det offentlige kartgrunnlaget.

Vi kan ramse opp en rekke saker hvor vi kan stille spørsmål om kommunene har nok kompetanse både innenfor teknisk sektor og innenfor alle andre felt kommunene har ansvar for. I veldig mange kommuner mangler man den ekspertise som kreves. Den dagen de små kommunene må betale prisen for uheldige eller manglende vedtak og beslutninger, vil nok veldig mange innbyggere stå frem med krav til politikere og folk i administrasjonen som tviholder på sine posisjoner.

Det haster med å få en langt sterkere samordning i mange distrikter. Etter vårt syn holder det ikke bare med frivillige løsninger. Det må være langt mer forpliktende samarbeidsordninger – og da kommer man ikke utenom en dramatisk reduksjon i antall kommuner. Det er alt for kostbart å drive dette landet med så mange kommuner.

Bruk heller mer penger på bedre veier, bedre jernbane og bedre skoler, sykehjem og sykehus enn på kostbar kommunal administrasjon.