Borgestadalléen i Skien prises

Fram til nylig har Borgestadalléen vært en godt bevart lokal hemmelighet. Men nå har den 450 meter lange alléen mellom Skien og Porsgrunn fått det synlige beviset for å være en av landets aller flotteste vegtrekninger.

Sammen med Bybanen i Bergen har Borgestadalléen langs fylkesveg 32 blitt tildelt Vakre Vegers Pris for 2012, som det veganlegget som skiller seg best ut med drift og vedlikehold for å sikre dets gode estetiske kvaliteter.

Mandag manglet det ikke på lovord når selve prisutdelingen gikk av stabelen i Skien. Både vegdirektør Terje Moe Gustavsen, riksantikvar Jørn Holme, ordfører Hedda Foss Five og fylkesordfører Terje Riis-Johansen lovpriste prisvinneren, som fikk en eget plakett avduket.

- Den kontinuerlige skjøtselen av Borgestadalléen gjennom 90 år gjør at den nå framstår som både et verdifullt kulturminne og et monumentalt landskapselement. Alléen er i dag en storslagen opplevelse for de vegfarende. Framtidsrettet planlegging og en systematisk skjøtsel basert på faglig dokumentasjon har gitt et godt resultat. Dette er verdifull erfaring som bør brukes ved opparbeidelse av nye og bevaring av eksisterende alléer, sa juryformann Terje Nilssen om begrunnelse.

Borgestadalléen ble etablert av statsminister Gunnar Knudsen i 1920. Alléen ble bygget framtidsrettet, med høyde for framtidig økt biltrafikk og et 500-årsperspektiv for trærne. Eierne på Borgestad gård har skjøttet alléen gjennom størstedelen av dens levetid.

I 1985 ble alléen, kulturlandskapet og gården fredet av Riksantikvaren – og det ble utarbeidet en plan for skjøtsel av alléen. Skien kommune overtok ansvaret for skjøtselen på oppdrag fra Statens vegvesen. En ny og mer detaljert skjøtselplan ble utarbeidet i 2005 blant annet for å sikre at driften og vedlikehold av selve vegen ikke skader trærne.