Misforstått byråkrati

Mange kommuner har i den senere tid drevet et omfattende arbeid for å avsløre feil og mangler ved byggesøknader. I følge NRK har bygg- og eiendomskontrollen i Kristiansund avslørt feil og mangler ved hver fjerde eiendom i kommunen. Mye av dette er bagatellmessige millimeterfeil. I en tid hvor man snakker om at alle byggesaker skal forenkles, er det selvsagt helt feil å bruke ressurser på denne måten.

Geir Aakvik, plan og bygningssjef i Kristiansund kommune, trodde i følge NRK at det ikke fantes så mange byggeavvik i egen kommune. I løpet av en periode har plan- og bygningsetaten målt, fotografert og kontrollert mer enn 500 eiendommer i byen.

Det er selvsagt greit at man ut fra et likhetsprinsipp tar fatt i alt, men vi mener at dette er en total misforstått måte å bruke ressursene på. Det synes nå også etaten selv å innse. Dette blir for arbeidskrevende og for dyrt.

Når man f eks finner en 19 år gammel lekestue som er ført opp "ulovlig", er det ikke rart at innbyggerne blir irritert.

Selvsagt er det mange som har gjort ting på husene sine som man strengt talt burde søkt om. Det kan være utskifting av vinduer eller dører (fasadeendring), utbygging av en terrasse osv. Så lenge slike byggearbeider ikke utgjør en trussel for omgivelsene eller er til sjenanse for naboer, forstår vi ikke at en kommune skal bruke tid og krefter på slikt tøv.

Når bygningsmyndighetene kommer med sine millimetermål og når man slår ned på pirk på gamle og glemte små påbygg, skaper det selvsagt irritasjon. Det har og skapt ekstremt med arbeid for Kristiansund kommune.

Vi er selvsagt for kontroll, men da må man bruke tiden på saker det virkelig er verdt å bruke tiden på.

Dette er ikke noen kritikk fra Kristiansund kommune. I likhet med alle andre kommuner får også Kristiansund nesten daglig nye forordninger og krav fra statlige byråkrat-troll om å følge opp alt mellom himmel og jord. Mye av dette er rent hinsides. Nå må noen sette foten ned. Ellers er vi imponert over hva en del av disse byråkratene kan finne på. Men kreativiteten bør brukes på noe mer viktig.

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/more_og_romsdal/1.8280585