Kommuner vil ha statlig hjelp til sammenslåing

Sp-ordføreren i Trøgstad vil ha bedre statlig tilrettelegging for kommuner som vil slå seg sammen.

– Regjeringen må sikre gode prosesser i kommunene. Kommunal- og regionaldepartementet må gjerne utvikle en rettesnor kommunene kan bruke, sier ordfører i Trøgstad, Ole André Myhrvold (Sp) til Nationen.

En rapport om kommunesammenslåing skapte debatt denne uken. Tidligere FpU-leder Ove Vanebo står bak rapporten, som er utgitt av den liberale tankesmia Civita. Han mener at Norge vil kunne spare 4 milliarder kroner årlig ved å halvere antall kommuner.

Senterpartiet var imidlertid raskt ute med å avise bruk av tvang som redskap for å få små kommuner til å slå seg sammen. Men Myhrvold avviser at Sp-politikere er imot kommunesammenslåing.

– De siste kommunene som har slått seg sammen har vært Sp-kommuner. Kommuner skal ikke slås sammen med tvang, men må få hjelp til å komme i gang med gode prosesser, sier Myhrvold.

Statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet, Erlend Fuglum, er positiv til forslaget.

– Det er et av de mer konstruktive forslagene i debatten i sommer. Vi vil se nærmere på det, sier Fuglum.

Også ordfører i Hareid kommune, Anders Riise (H), ønsker å få hjelp fra myndighetene til å utrede en sammenslåing med nabokommunen Ulstein.

Rapportforfatter Vanebo mener kommunene bør ha minimum 5000 innbyggere. I dag er det 429 kommuner i Norge og over halvparten av de har under 5000 innbyggere.