Nye vegger på noen timer

Det er ikke så lenge siden man lot seg imponere av veggpanel som kom i plater på 60 cm bredde og til og med var malt; bare å skru opp så var veggen ferdig. Nå er dette konseptet tatt enda et steg lenger; nå får du høykvalitets sponplater til vegg – ferdig tapetsert.

I dag vil de fleste av oss ha produkter som raske og enkle å montere. Med noen skruer, en drill og panelplatenes snedige låsesystem, fornyer du kjapt rommet mellom middagen og Dagsrevyen. Du får også ulike hjørneløsninger som gjør hjelper deg med å sette opp en perfekt vegg.

Panelplatene, som produseres av Forestia/Byggma, kan monteres direkte på 60-60 stenderverk, eller direkte på eksisterende, kledd vegg, nesten uansett hva overflaten består av.

Slik går du fram:

Akklimatisering
Kjøp inn platene i god tid slik at de får tid til å akklimatisere seg, gjerne tre dager før montering for sikre at de tilpasser seg temperatur og luftfuktighet i rommet de skal monteres.

Undersøk veggen
Før du går i gang med monteringen sjekker du hjørner og veggflater for å sjekke om de er i lodd.

Mål og kapp
Så måler du veggens høyde og kapper platen til riktig høyde med en håndsag eller en elektrisk sag. Det er ingen krise om kanten ikke blir litt unøyaktig, den blir skjult av tak- eller gulvlisten. Det er viktig at platen monteres med avstand på cirka fem millimeter til så vel tak som gulv. Både huset ditt og platene ”lever” og må ha en viss toleranse dersom temperatur eller fuktighet medfører endringer.

Start i hjørne
Du begynner med å montere platene med utgangspunkt i et hjørne, eller en døråpning. Husk at heller ikke platesidene skal presses inn i hjørnet; la det være 3-5 millimeter klaring.

Sørg for avstand mellom plate og gulv
Legg et avstandsstykke under platen for å få den opp fra gulvet. Du kan gjerne bruke en liten flis, eller en rørepinne.

Begynn øverst
Om nødvendig justerer du platen slik at den er i lodd, før du fester den første skruen. Begynn på toppen, mot taket.

Fest skruene
Platen festes med skruer (BKF 4,2x35) i en avstand på cirka 15-20 centimeter. Juster kraften på drillen så skruehodet ikke dras tvers gjennom platen. På skrukanten er den ideelle plasseringen av skruene markert med en tynn strek.

Koble platene i hverandre
Neste plate presser du inn i sporet til den første platen, samtidig som du presser den godt inn mot veggen. Legg en trekloss langs kanten og kakk forsiktig på den med en hammer til du kjenner at skjøten er helt glatt. Se nøye etter at det ikke er kommet rusk i nota, som hindrer sammenkoblingen av platene.

Tilpass mot hjørner
Hvis du under monteringen har tatt hensyn til både tapetmønster og platebredde, vet du at du vil få en grei avslutning når du har kommet rundt rommet og den siste platen skal på plass. Mål avstanden til inn til hjørnet både ved taket og ved gulvet. Merk av på platen og sag til platen langs en rett strek mellom punktene. Deretter presser du platen inn i noten til forrige plate og presser den inn mot veggen. Et lite brekkjern eller stemjern kan du presse inn i hjørnet for å sikre at skjøten blir helt glatt.

List på hjørneskjøt
Avslutningsvis kan du benytte en ferdigmalt, smal hulkillist for å dekke hjørneskjøten. Denne fester du med små, tynne dykkspiker (1,7x40). Husk å montere tak- og gulvlister før du tilpasser og spikrer fast hjørnelisten.