Romleiren på Årvoll tømmes

I romleiren på Årvoll er nå arbeidet i full gang med å pakke sammen telt og rydde opp – ti dager etter at de første kom til tomten.

Tirsdag formiddag er det bare mellom fem og ti telt igjen i leiren, og det er langt færre mennesker enn det var mandag. De som fortsatt er igjen jobber med å pakke sammen teltene og rive de enkle skurene som var satt opp.

Fungerende byrådsleder Ola Elvestuen (V) sier at Oslo kommune ikke setter i gang noen spesielle tiltak når romleiren nå blir stengt. Han vet ikke hva som vil skje med de som nå forlater leiren.

– Det er ulike personer som er der, og vi vet ikke hva de vil gjøre. Det er ingen enkel løsning på denne situasjonen. Vi har de reglene som gjelder i byen, og det er ikke ikke lov å slå leir i parkene, sier han.

Heller ikke Kirkens Bymisjon gjør noe spesielt tirsdag for å ta vare på dem som nå må forlate leiren på Årvoll.

– Det er jo noen som bor der oppe, men de aller fleste romfolk som er i Oslo bor jo spredt andre steder i byen. Vi gjør ikke noe spesielt i dag, men vi har vårt sted i sentrum der vi har kontakt med og hjelper denne gruppen, sier assisterende generalsekretær Johannes Heggland.

Det sier leder Steinar Arnesen i bydelsutvalget på Bjerke til NTB. Til sammen var det mandag ettermiddag 24 boenheter i leiren som ble etablert i et grustak på Årvoll for halvannen uke siden, ifølge bydelen. Det er noen færre enn da NTB var på stedet tidligere på dagen.

– Albert Kr. Hæhre som er en av de to eierne av tomta har satt absolutt siste frist til klokken 18.00 tirsdag, sier han.

Trolig betyr det at politiet vil bli bedt om assistanse, slik at de av romfolket som fortsatt ikke har forlatt leiren, blir fjernet med makt. Det hadde på forhånd ikke vært kontakt mellom Hæhre og politiet i en slik sammenheng, ifølge Arnesen.

Ny inspeksjon mandag

Arnesen opplyser imidlertid at bydel Bjerke etter en inspeksjon mandag måtte konstatere at de sanitære forholdene i leiren fortsatt ikke er tilfredsstillende.

Bydelsrepresentantene fikk imidlertid inntrykk av at de som oppholdte seg der, forberedte seg på å reise: «Det virker som om beboerne er i en flytteprosess, og leiren bærer preg av å være under avvikling», heter det seg i rapporten fra tilsynet.

– Renholdet på toalettene er for dårlig, og beboerne i leiren må fortsatt i bekken for å hente vann. Det tilfredsstiller ikke de sanitære kravene, men vi kommer ikke til å gjøre noe med dette nå, i og med at leiren skal avvikles tirsdag, sier Arnesen

Ombestemte seg

Det var Quintavalle som inviterte romfolket til å slå leir på tomta ved markagrensen nordøst i Oslo da det ble kjent at de ville måtte forlate området rundt Sofienberg kirke. Medeier Hæhre skal ikke ha hatt kunnskap om flyttingen før romfolket var på plass.

Ifølge et tidligere intervju med Arnesen kan Quintavalle, som er daglig leder i Årvoll Eiendom, ha latt seg besnære av den ideelle organisasjonen Folk er folk. Styreleder og entreprenør Albert Kr. Hæhre skal ha trumfet gjennom denne utgangen på saken.

– Det synes som om styreleder Hæhre har gitt henne beskjed om hvordan dette skulle forløpe for at hun ikke skulle miste jobben, sa Arnesen.