Foreslår KOFA-endringer

Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet sender i dag på høring forslag om endringer i forskrift om klagenemnd for offentlige anskaffelser (KOFA).

Endringene skal bidra til økt effektivitet i saksbehandlingen samtidig som kvaliteten på nemndas avgjørelser opprettholdes.Ved opprettelsen av klagenemnda ble det lagt stor vekt på at den skulle kunne løse tvister om offentlige anskaffelser raskt og smidig, og være et lavterskeltilbud sammenlignet med domstolene. Saksbehandlingstiden i nemnda er imidlertid for lang.

Departementet har hatt en gjennomgang av KOFA og foreslår endringer i forskriften som regulerer nemndas virksomhet. Departementet legger bl.a. frem to alternative løsninger for forenklet saksbehandling i opplagte saker, samtidig som det foreslås at nemnda kan settes med fem medlemmer i saker av prinsipiell betydning. Videre foreslår departementet endringer i behandlingen av spørsmål om samtykke til fremleggelse av taushetsbelagte drift- og forretningshemmeligheter, slik at samtykkespørsmålet ikke trenger å forelegges departementet. Departementet foreslår også bedre synliggjøring av medlemmenes uavhengighet, samt nedfelling av krav knyttet til habilitetsvurderinger.

Fristen for å komme med innspill til departementets forslag er 19. oktober 2012.