Sloss mot lupiner i sommer

I flere kommuner i Sør-Trøndelag blir det i sommer tatt grep mot spredningen av planten hagelupin.

Planten som ikke hører naturlig hjemme i norsk flora har fått et solid fotfeste langs norske veger. Den blir sett på som en uønsket art fordi den sprer seg raskt og fortrenger planter og insekter som hører hjemme i vår natur. Hagelupin fortrenger prestekrager, kløver, blåklokker og andre blomster i vegkanten. Der det før vokste mange forskjellige planter vokser det nå nesten bare lupiner. Alle insektene som lever på prestekrager og blåklokker påvirkes også og mange av dem kan forsvinne.

- Vi skal i sommer gjøre et forsøk i samarbeid med Fylkesmannen i Sør-Trøndelag på å forhindre spredning av lupiner. Det gjør vi ved å klippe ned mengder med lupiner langs E6 i kommunene Melhus, Midtre Gauldal, Rennebu og Oppdal, forteller grøntanleggsforvalter Hanne Mørch i Statens vegvesen. Men for at det skal fungere, må plantene klippes ned to ganger før de rekker å sette frø. Lupinene vil komme opp igjen på samme sted neste sommer, men forhåpentligvis har de ikke fått spredd seg til nye områder. Ved Buvatnet i Berkåk blir også hele området langs turstien klippet ned.

- Mesteparten av grøntområdet langs vegen tilhører Statens vegvesen, men enkelte steder vil vi være borti areal til andre grunneiere hvor det vokser lupiner. Vi håper på forståelse for at også denne vegetasjonen blir klippet ned i sommerens lupin-aksjon langs E6, sier Mørch.

I Sør-Trøndelag blir det i år brukt 400 000 kroner av miljøpotten i Statens vegvesen Region midt på bekjempelse av uønskede arter, deriblant hagelupin og kjempebjørnekjeks.