Nå kommer minikraftverk for hus og hytte

Det lille energisenteret er en norsk oppfinnelse.

EcoWee Eldhus er en liten bod utstyrt med flere miljøvennlige energikilder for vannbåren oppvarming. Ifølge beregninger fra produsenten skal Eldhuset kunne redusere strømutgiftene til oppvarming av en 200 kvm bolig med hele 80 prosent i året.

– Plass er en viktig faktor. Det er både arealkrevende og kostbart å integrere slike systemer i vanlige bolighus, men med eldhuset har man sitt eget energisenter man kan plassere hvor som helst på tomten. Dermed har flere muligheten til å fyre miljøvennlig, sier daglig leder i Wee Trading, Rune Wee.

I over ett år har den norske oppfinneren testet sin nye oppfinnelse for å forsikre seg om at alt fungerer som det skal. Resultatene er ifølge Wee gode, og fra høsten av er den klar til serieproduksjon.

– Olje- og strømfyring er for alvor på vei ut, og flere ønsker alternative energikiler. Det markedet har savnet er et kompromissløst system som fungerer for alle husstander, uansett klimaforhold eller størrelse på bolig, sier oppfinneren Rune Wee i en pressemelding.

EcoWee henter energi både fra solen og lufta i form av 10 kvm med nyutviklede, isolerte solfangere på taket og en 7-10 kW varmepumpe inne. Med mulighet for både luft-til-vann og vann-til-vann kan energien også hentes fra jorda, og dersom forholdene ikke er ideelle, har Eldhuset en ovnfunksjon der man kan fyre med ved, pellets eller gass.

Den 800 liter store vanntanken i EcoWee Eldhus holder alltid mellom 30 og 92 grader, avhengig av hvilke energikilder som er i funksjon. Vannet transporteres i isolerte rør fra Eldhuset og inn til boligen, der den bidrar til oppvarming av gulv og dusjvann. Systemet kan også kobles opp mot utendørs basseng og hot-tubs.