Økning i nyboligsalget

I løpet av de siste to månedene er det registrert salg av 1.497 nye boliger på Østlandet i ECON Nye Boliger-rapporten. Dette er 33 prosent flere enn i forrige tomånedersperiode.

I forhold til samme tidsrom i fjor økte salget med hele 23 prosent. Vi må tilbake til høsten 2006 for å finne en tomånedersperiode med flere solgte boliger. Økningen fra i fjor skyldes både mange nye boliger på markedet og et stort salg av de usolgte boligene fra forrige telling.

Totalt er det 12.934 boliger i prosjektene vi registrerte i juni. Nyboligsalget de siste to månedene utgjorde 12 prosent av disse, mot 9 prosent i forrige tomånedersperiode og 11 prosent på samme tid i fjor. Nyboligsalget har i siste tomånedersperiode vært størst i Hedmark og Asker og Bærum med hele 18 prosent.

Selv om salget av nye boliger har økt, har det også vært en økning i antall usolgte boliger. I juni i år var det 3.821 usolgte boliger. Ved forrige publisering i april i år var 3.345 boliger usolgte. Hele 1.973 nye boliger har kommet til mellom disse to tellingene. Det er nesten 300 flere enn i samme tidsrom i fjor. Mens 24 prosent av de usolgte boligene fra april i år nå er solgt, er 35 prosent av de nye salgs­kandidatene solgt. Salgstakten på de nye salgskandidatene var den samme som i fjor. Salgstakten på de usolgte boligene har imidlertid økt med hele 10 prosentpoeng.

Flest usolgte boliger finner vi i Buskerud og Oslo Vest/Sentrum. I prosent av antall boliger i prosjektene, er andelen usolgte størst i Hedmark med 51 prosent. Også i Øvre Romerike og Vestfold er andelen usolgte boliger høy, med 39 prosent.

Gjennom­snittlig kvadratmeterpris for alle boligene i vår database er 42.200 kroner, som er 2,8 prosent høyere enn i april i år og hele 8,8 prosent høyere enn i juni 2011. Nyboligprisene har dermed økt mer enn bruktboligprisene det siste året. De høyeste nyboligprisene finner vi i Oslo Vest/Sentrum med et gjennomsnitt på 62.600 kroner per kvm. Hedmark ligger lavest med et gjennom­snitt på 29.700 kroner per kvm.

Selvaag Bolig er den utbyggeren som har flest boliger i ECON Nye Boliger-databasen, mens DNB Eiendom har flest boliger av prosjektmeglerne. Av de 436 prosjektene i databasen har 127 prosjekter ikke hatt noe salg denne perioden.