Mulig å gjøre varp i sommerens hyttemarked

Sommer, sol, sjøsprøyt – og kanskje en hytte til gunstig pris langs kysten? Akkurat nå er det kjøpers marked, mener meglerbransjen.

– Jeg vil vurdere situasjonen slik den er nå som at det er kjøpers marked med en lav prisstigning og et godt tilbud av sjøhytter. Erfaringsmessig går prisene noe ned i andre halvår fordi de største og dyreste hyttene selges når vi oppsummerer ved årets slutt, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Meglere på Sørlandet, i Vestfold og Østfold melder om godt med hytteobjekter samtidig som prisene enten holder seg stabilt eller i noen tilfeller går litt ned.

– Vi har flere objekter til salgs enn tidligere og samtidig mange interessenter. Salget så langt er bedre enn i fjor, sier eiendomsmegler Eivind Vindenes Berentsen i ABCenter i Kristiansand.

Mindre volum
I Vestfold har hytteomsetning og priser gått noe ned, men mye av årsaken ligger i at meglerbransjen i år var noe sent ute med hyttesalget.

– I volum har vi en nedgang på 20 prosent, men trolig kan vi ta det inn i løpet av sommeren, sier Jørgen Pettersson i Krogsveens avdeling i Tønsberg.

På den andre siden av fjorden, ved hytteområdene rundt Fredrikstad, er prisleiet forholdsvis moderat, og mange i meglerbransjen mener at fritidsboliger ved sjøen i Østfold-fylket fortsatt er lavt priset.

Priser på snittet
Hos Geir Winther i DnB Fredrikstad går hyttesalget svært godt og med priser som ligger omtrent på landsgjennomsnittet.

– Vi selger de fleste sjøhyttene allerede etter første visning og vi oppnår prisantydning eller over, sier Winther til NTB.

Fritidsboliger ved sjøen har på landsbasis hatt en gjennomsnittlig prisvekst på 3 prosent hittil i år.

Dyrest i Grimstad
De dyreste boligene omsettes i nabokommunene Grimstad og Lillesand i Aust-Agder. Her var gjennomsnittsprisen i 2011 henholdsvis 6,1 og 5,7 millioner kroner. Disse kommunene topper også prisstatistikken så langt i år. Det viser den årlige analysen av markedet for fritidsboliger som Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og FINN har fått utarbeidet av TNS Gallup.

Hittil i år er gjennomsnittlig oppnådd pris 2,439 millioner kroner for fritidsboliger langs hele norskekysten.