Norsk kraftverk vekker internasjonal oppsikt

Viking Development Group (VDG) og CraftEngine hadde den best besøkte standen på messa World Bioenergy 2012 i Jönköping i mai.

Nå regner selskapet med at kommersielt salg av CraftEngine starter i tredje kvartal 2013.

– Det begynner virkelig å gå opp for oss at vi er i ferd med å skape en verdenssensasjon. I Norge møter vi veggen hver gang vi prøver å forklare fordelene med bioenergi, nordmenn forstår ikke utfordringen fordi vi er så bortskjemte med rikelig vannkraft og billig energi. I Jönköping ble vi tatt imot med begeistring og åpne armer. Ikke bare prototypen, men også vår nye film om maskinens virkemåte vakte stor interesse, uttaler styreleder Tore Hansen-Tangen i VDG på selskapets internettside.

Overveldet direktør

Også adm. direktør Tor Hodne er overveldet over messedeltakernes interesse og positivitet.

– Vi vet at det arbeides med ulike bio-teknologiske løsninger rundt i verden, men vi fikk bekreftet fra flere hold at vi har den første og eneste småskalamaskinen som lønnsomt og effektivt produserer elektrisitet på biomasse. Vi lærte mye av foredrag og i samtaler med kompetente deltakere – blant annet at CraftEngine har enda større potensial enn vi trodde, i reservater og ødemarker der det finnes verken strøm eller dieselaggregater, sier Hodne.

Men VDG gjorde mer enn bare å lytte til andre fagfolks foredrag. CraftEngine-oppfinner Harald Nes Rislå lot seg ikke be to ganger da arrangøren inviterte ham til å innta podiet. Foredraget «CraftEngine: Micro-Scale Electric Production from Biomass - at a low cost» samlet et hundretalls tilhørere og medvirket nok til den store interessen for utstillingen.

– Haralds foredrag var et innslag om småskala elproduksjon. En av foredragsholderne konkluderte med at det ikke finnes småskala energiverk i dag, men at mange teknologiske miljøer leter etter løsninger. Det var moro da Harald entret podiet og slo fast at, jo visst finnes en slik maskin - den heter CraftEngine, og vi har laget den, forteller Tor Hodne.

Les: Hvordan funker CraftEngine?

Militært potensial

At maskinen også kan være interessant i militær sammenheng, ble selskapet gjort oppmerksom på av militære teknologispeidere.

- Vi har aldri tenkt på at de i felt brenner kostbar fuel, mens de har maskiner med nok spillvarme til å la CraftEngine produsere strøm – helt gratis, sier Hodne.

Også delegasjonen fra Canada - den største på messen - var innom standen vår og lot seg begeistre. Det til tross for at Canada har verdens rimeligste strøm.

– Det skyldes nok at de også har enorme skogressurser og samtidig ser bioenergiens sterke utviklingspotensial, forklarer Hansen-Tangen.

I juni vil VDG gjennomføre tester hos AVL utenfor Stockholm. Parallelt arbeides det med å tegne og designe enheten som skal masseproduseres.

- Ikke minst følger vi opp alle kontaktene som ble etablert på messen. Mange vil gjerne snakke mer med oss når de har tenkt nøyere på hvordan de kan utvikle vår teknologi. Vi snakker med multinasjonale konserner, men det er for tidlig å gå ut med navn på mulige allierte. De venter spent på en telefon fra oss når testresultatene foreligger, sier Hansen-Tangen.

Jakter på allianser

– Viking Development Group er en utviklingsorganisasjon og snart er vi i mål med CraftEngine. Vi jakter på kompetente allianser for produksjon, markedsføring, salg og service av maskinen. Vi vurderer også å involvere oss i organisasjonen for videre drift, men vi er uansett avhengig av å finne den rette partneren, supplerer Tor Hodne.

Harald Nes Rislå, «far» til CraftEngine, ble gledelig overrasket på messen.

– Det var moro å oppleve at tunge, vitenskapelige delegasjoner, universitetsfolk og bioguruer var helt på nett med vår tenking. Et anerkjent, teknologisk miljø i Europa inviterte oss til å delta på et stort symposium. Det bekrefter at vi er på rett vei. Dessuten er det godt for tryggheten og selvtilliten for oss som bor i et land med tunnelsyn på vindmøller og bølgekraft, sier Harald Nes Rislå.

Han vedgår at det finnes enkelte individer i Norge som skjønner poenget med biomasse, men generelt er holdningen preget av skepsis, passivitet og laber interesse. Derfor konsentrerte han seg under messen om å bruke tid på 50-60 delegater og delegasjoner fra nesten like mange land. Samtlige verdensdeler var til stede på standen, med unntak av Australia.

Tilfreds rådgiver

- Jeg må innrømme at jeg ikke var helt forberedt på en så stor interesse og så mye folk på standen med CraftEngine, sier Johan C. Løken. Sammen med John G. Bernander og Arvid Grundekjøn utgjør han VDGs Advisory Group, og allerede som landbruksminister under Willoch (1981-83) gjennomførte han biostudier i USA. Løken foredrar gjerne om hvor oljefokusert og oljeavhengig Norge er og han er oppgitt over at interessen for alternative energikilder synes å begrense seg til sol og vind.

– Det synes å gå de fleste fagfolk i Norge hus forbi at Europa og verden forbereder seg på en voldsom energimessig omveltning, der bioenergi vil få en helt sentral plass. Fra i dag og frem til 2050 vil andelen av bioenergi globalt øke fra 10 til 50 prosent og det totale energiforbruket blir doblet. Det betyr enorme endringer og tilsvarende muligheter. Verden har manglet et biokraftverk i småskala – nå er det her, sier Løken.