Ja til vindkraftverk i Finnmark

NVE har gitt Dønnesfjord Vindpark AS konsesjon for å bygge og drive Dønnesfjord vindkraftverk i Hasvik kommune i Finnmark. Samtidig trakk NVE tilbake konsesjon på vindkraft på Røst etter klage.

Den totale produksjonen på Dønnesfjord i Finnmark kan bli på opptil 40 GWh, som tilsvarer forbruket til omtrent 2 000 husstander. Vindkraftverket vil også kunne medføre positive økonomiske virkninger for Hasvik kommune, melder NVE i pressemelding.

Etter NVEs vurdering er de samlede fordelene ved anlegget større enn ulempene tiltaket medfører. NVE har lagt vekt på at det er gode vindforhold i planområdet, og at ledig nettkapasitet gir mulighet for rask realisering av tiltaket.

Hovedproblemstillingene knyttet til tiltaket er virkninger for reindrift og meteorologisk radar. I tilknytning til reindrift har Områdestyret i Vest-Finnmark lagt inn innsigelse til tiltaket, og saken skal derfor endelig avgjøres av Olje- og energidepartementet. NVE vurderer at sannsynligheten for vesentlige virkninger for reindrift og meteorologisk radar ikke er så stor at dette kan tillegges avgjørende vekt.

NVE skriver i pressmeldingen at tiltaket kan medføre negative virkninger for fugl, men vil etter direktoratets vurdering ikke bidra til å svekke naturmangfoldet på sikt.

Samtidig som det ble gitt grønt lys for vindkraft i Dønnesfjord, ble  Vindkraft Nord AS sin konsesjon for Røst vindkraftverk trukket tilbake. Tillatelsen ble påklaget av Meteorologisk institutt med flere av hensyn til eksisterende værradar på Røst.

Meteorologisk institutt er av den oppfatning at en utbygging av Røst vindkraftverk vil medføre at meteorologiske observasjoner ved deres værradar på Røst blir svekket. De understreker at en operativ værradar på Røst er viktig fordi tettheten av værobservasjoner er lav i dette området.

Værradaren er også viktig for lufttrafikken til og fra Bodø lufthavn. Luftfartstilsynet og Avinor slutter seg til vurderingen om at en potensiell svekkelse av værradaren på Røst vil være uheldig for Bodø lufthavn, og at dette kan medføre fare for flysikkerhet.

NVE vektlegger i ny vurdering vurdering hensynet til mulige virkninger for Bodø lufthavn.

NVE omgjør vedtaket til fordel for klager, og tillatelsen til bygging av Røst vindkraftverk trekkes tilbake.