Regjeringen utsetter beslutning om ubåtvrak

Et distriktsopprør har fått regjeringen til å utsette beslutningen om tildekking av ubåtvraket ved Fedje, skriver Bergens Tidende.

Regjeringen vil gå en ny runde i saken på grunn av opprør i alle de tre regjeringspartiene, bekrefter en sentral regjeringskilde ifølge Bergens Tidende.

Etter planen skulle beslutningen om å tildekke vraket av U-864 offentliggjøres i forbindelse med revidert budsjett, som blir lagt fram tirsdag. Dette vil nå ikke skje, skriver Bergens Tidende. Et distriktsopprør fra Vestlandet har ifølge avisa fått regjeringen til å legge bort de umiddelbare planene og ta en tenkepause.

Saken skal ha blitt lagt på is på grunn av uro som oppsto da opplysninger lekket ut i pressen om interne partiprosesser. Ifølge lekkasjene hadde Arbeiderpartiet bestemt seg for å gå inn for tildekking av ubåtvraket.

Den tyske ubåten U-864 ble senket i 1945 og funnet igjen i 2003. Da ble det konstatert at den har minst 65 tonn kvikksølv om bord. Dette medfører sterk forurensningsfare, og både lokalbefolkningen i området, politikere og miljøorganisasjoner har forlangt at ubåten blir hevet.

En rapport om den tyske ubåten ble overlevert Fiskeridepartementet like etter nyttår, og her ble det anbefalt at ubåten i stedet burde dekkes til.