Hva betyr ny byggevareforordning for byggenæringen?

Krav om produktdokumentasjon av byggevarer oppleves ofte som vanskelig i byggenæringen.

DIBK skriver på sine nettsider at det er til alles fordel at næringen setter seg inn i kravet om produktdokumentasjon, og de endringene som følger av byggevareforordningen som vil tre i kraft i Europa (og etter all sannsynlighet i Norge) 1. juli 2013.

Hva betyr en ny byggevareforordning for byggenæringen?
Alle byggevarer skal fortsatt ha tilfredsstillende produktdokumentasjon. Men CE-merking blir obligatorisk når det finnes en harmonisert produktstandard eller når en produsent har fått en europeisk teknisk vurdering (tilsvarer dagens europeiske tekniske godkjenninger). I disse tilfeller skal produsent CE-merke sine produkter, i motsetning til dagens system der CE-merking er frivillig.

Byggevareforordningen vil derfor, i likhet med byggevaredirektivet, ha en dynamisk karakter: Alle produkter kan CE-merkes, bare produsenter skaffe seg en europeisk teknisk vurdering. Alle CE-merkede byggevarer skal sikres fri tilgang til EØS-markedet.

Kan produsenter CE-merke sine produkter uten videre?
Nei. For å kunne CE-merke sine produkter, må produsentene fylle ut en ytelseserklæring. Produsenten skal angi i ytelseserklæringen hvilke egenskaper byggevaren har. Dette må gjøres i samsvar med en europeisk modell som blant annet finnes her på direktoratets nettsider.

Krav til forhandlere av byggevarer
En annen viktig faktor for byggevareforordningen er at det nå settes direkte og omfattende krav til alle som omsetter byggevarer. Tanken er å sikre at økonomiske aktører på alle nivåer må dobbeltsjekke at produsenten har oppfylt sine forpliktelser. Blir en byggevare omsatt eller markedsført til tross for at produsent har forsømt sine forpliktelser, vil omsetningen kunne sanksjoneres av Direktoratet for byggkvalitet.

Mer informasjon og veiledning
Direktoratet har startet arbeidet med å informere byggenæringen om krav om produktdokumentasjon og byggevareforordningen, med god hjelp fra en referansegruppe som består av blant annet SINTEF Byggforsk, Standard Norge, og bransjeorganisasjoner som EBA, byggevareindustrien og VIRKE.

En kort folder om byggevareforodningen finner du her