Vikingskipene blir ikke flyttet

Etter å ha mottatt en rapport fra en ekspertgruppe sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) at det ikke blir noen flytting av vikingskipene.

Halvorsen fikk torsdag overrakt rapporten fra et internasjonalt ekspertutvalg som konkluderer med at det er for stor risiko å flytte vikingskipene fra Bygdøy til Bjørvika. Utvalget anbefaler å utvikle vikingsamlingen på Bygdøy.

– Diskusjonen om en eventuell flytting av vikingskipene er nå definitivt over. Det internasjonale ekspertutvalget har gitt meg klare råd om at vikingsamlingen ikke vil tåle en flytting, sier Halvorsen.

Lang strid
Striden om plasseringen av vikingskipene har pågått i 13 år. Det internasjonale utvalget ble nedsatt våren 2011 for å vurdere risiko for vikingskipene og gjenstandene ved en eventuell flytting fra Bygdøy til Bjørvika. Ekspertgruppen har vært ledet av Jesper Stub Johnsen, bevaringssjef ved Nationalmuseet i København.

– Nå må vi sette alt inn på å følge opp anbefalingene om hvordan vi skal ta vare på gjenstandene, sier Halvorsen.

Samarbeid
Utvalget har påpekt at det er stort behov for dokumentasjon og sikring av spesielt sledene og vognene fra Osebergfunnet.

– Kunnskapsdepartementet har stor forståelse for Universitetet i Oslos utfordringer knyttet til sikringen av nasjonalskattene. Vi vil derfor komme tilbake til hvordan dette kan håndteres i samarbeid med universitetet. Universitetet har ansvaret for vikingskipene, men vi ser at en sikring og utvikling av vikingskipsamlingen også er et nasjonalt ansvar. Dette betyr også at vi vil bidra til finansiering av nødvendige tiltak, sier kunnskapsministeren.

Rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo sier at han er svært glad for utvalgets tydelige konklusjon.

– Universitetet har allerede bevilget ekstramidler for å stanse nedbrytingen av vikingskipene, sier Ottersen.