Viktig arkitekturpris til Snøhetta

Arkitektene Kjetil Trædal Thorsen og Craig Dykers i Snøhetta får Christian Heinrich Grosch-medaljen for 2012.

Medaljen deles ut av Groschselskapet, og tildelingen skjer i Nasjonalmuseet-Arkitektur lørdag 5.mai.

Den første som fikk medaljen var Sverre Fehn i 2001. Siden er den gitt til Jan Olav Jensen, Børre Skodvin, Kjell Lund, Håkon Christie, Helge Hjertholm og Carl-Viggo Hølmebakk.

Thorsen og Dykers er de to eneste gjenværende av de opprinnelige partnerne i Snøhetta, og de har vært sentrale i den bemerkelsesverdige suksess som firmaet har hatt siden gjennombruddet i 1989 med seien i den prestisjefulle UNESCO-konkurransen om nytt bibliotek i Alexandria i Egypt.

Det neste høydepunktet var Operaen i Oslo som har blitt tatt i mot med begeistring av befolkningen og har resultert i cirka 20 arkitekturpriser. Kontorets tredje sentrale verket ser ut til å bli Kong Abdulaziz-senter for verdenskultur, et bygningskompleks på hele 78.000 m2, nå under oppføring i Dhahran, Saudi Arabia. Med sin oppsiktmessige form og ambisiøse publikumstilbud kan det bli et landemerke og et sentralt internasjonalt referanseverk.

Gjennom de siste 10 årene har Snøhetta vunnet flere store konkurranser verden rundt, som bl.a. National September 11 Memorial Museum Pavilion ved World Trade Center i New York, San Francisco Museum of Modern Art og Mutrah Fiskemarked i Oman.

I Norge har kontoret ferdigstilt prosjekter som Petter Dass-museet på Alstahaug, Sandvika kulturhus, Tverrfjellhytta på Hjerkinn, Hamar rådhus, Lillehammer kunstmuseum og Tubaloon Jazz Festivalscene i Kongsberg.

Snøhetta har kontorer i Oslo og New York med til sammen rundt 120 ansatte.

Groschselskapets oppgave er å skape økt forståelse for de kvaliteter man finner i bygninger tegnet av arkitekt Christian Heinrich Grosch. elskapet ønsker å stimulere til den samme høye kvalitet i dagens arkitektur som den man finner i bygninger tegnet av Chr. H. Grosch ved å gi medaljer til personer som har gjort en vesentlig innsats på dette feltet.

Utdelingen av Groschmedaljen er Selskapets sentrale oppgave. Medaljen skal gis til personer som på en vesentlig måte har fremmet kvaliteten på norsk arkitektur. Det kan være ved selv å ha formet byggverk av høy arkitektonisk verdi, ved restaurering eller ved vitenskapelig eller annet arbeid ha økt forståelsen for de samme verdier.

- Statsbygg er en av bidragsyterne til stiftelsen Groschselskapet. Statsbygg skal være et forbilde i arbeidet med å fremme arkitektonisk kvalitet, sier administrerende direktør Øivind Christoffersen i Statsbygg.

- Vinnerne av årets Groschmedalje har gjennom ulike byggverket vist hvordan høy arkitektonisk kvalitet gir en merverdi i det offentlige rom, avslutter Christoffersen.