Foreslår to 22. juli-minnesmerker

En regjeringsoppnevnt gruppe foreslår to minnesmerker etter 22. juli-angrepene: Enten i Slottsparken eller i regjeringskvartalet, og på Sørbråten eller på Lauvodden i Hole i Buskerud.

Styringsgruppa, som ledes av Åse Kleveland, leverer onsdag sin rapport til Kulturdepartementet. Den foreslår å sette opp ett minnesmerke i Oslo. Gruppa mener det bør stå på Nisseberget i Slottsparken, med regjeringskvartalet som alternativ nummer to. I Hole er Sørbråten foreslått, før Lauvodden.

Styringsgruppas mandat har vært å utrede og foreslå utforming av minnesmerker i Oslo og i tilknytning til Utøya, og det er regjeringen som avgjør hvor minnestedene skal ligge.

De samlede kostnadene i Oslo og Hole er beregnet til 23,3 millioner kroner, i tillegg til kostnader for tilrettelegging på de stedene som blir valgt av regjeringen.

«Minnesmerker som skal etableres etter 22. juli, skal ikke bare minnes og hedre de drepte, men også øvrige ofre, redningsmannskaper og frivillige», står det i rapporten.

Gruppa går inn for at navn på samtlige omkomne skal fremgå i relasjon til minnestedet i Oslo, og navn på de omkomne på Utøya skal fremgå i relasjon til minnestedet i Hole.

Navn vil bli anonymisert om pårørende ikke ønsker at enkelte navn skal fremkomme, opplyser gruppa.

Til sammen ble 77 mennesker drept under terrorangrepene 22. juli i fjor.

Minnesmerke i Oslo
Styringsgruppa har kommet fram til at et minnested i tilknytning til regjeringskvartalet er interessant med hensyn til nærhet til hendelsen, men det er knyttet usikkerhet til når ombyggingsprosjektet blir ferdig.

– Vi har fått opplysninger om at kvartalet vil bli lukket for biltrafikk, men åpent for gående. Dette vil kunne etablere en fin og logisk ramme omkring minnestedet. Stedet har i dag allerede etablert seg som et minnested som folk oppsøker, skriver gruppa i rapporten.

På grunn av tidsperspektivet har styringsgruppa kommet fram til at det beste stedet for et minnested i Oslo er på Nisseberget i Slottsparken.

Parkanlegget ligger på en solfylt høyde med utsikt over byen, og stedet er ifølge styringsgruppa tilbaketrukket og åpent på samme tid, og ligger midt i sentrum.

Slottet har stilt seg positive til forslaget, opplyser gruppa.

Minnesmerke i Hole
I Hole kom styringsgruppa fram til at bare to steder oppfyller kriteriene som minnested. Både Sørbråten og Lauvodden ligger i tilknytning til riksvei 155.

– Den omkringliggende bebyggelsen er forskjellig ved disse stedene, men begge ligger direkte ved vannet med utsikt til Utøya og med begrenset passerende trafikk. Eierne av begge steder har gitt uttrykk for stor samarbeidsvilje og imøtekommenhet hva gjelder å legge til rette for gode løsninger, står det i rapporten.

Styringsgruppa foreslår at det inviteres til en konkurranse for kunstnere og arkitekter om utforming av de to nasjonale minnestedene.

Konkurransen skal etter planen utlyses i mars 2013, og målet er at minnesmerkene skal avdukes 22. juli 2015.