Garasjen svekket ikke sprengkraften

Forsvarsbyggs sprengningsekspert avkreftet i Oslo tingrett at bomben i regjeringskvartalet medførte mindre skade fordi bilen sto parkert over et garasjeanlegg.

Eksperter har tidligere ment at sprengkraften ble betydelig mindre fordi bomben slo ned gjennom to etasjer til garasjeanlegget under høyblokken. Seniorrådgiver og sprengstoffekspert Svein Olav Christensen i Forsvarsbygg vitnet fredag om hvordan de har beregnet skadene i etterkant.

-Krateret utgjorde ingen forskjell på de ytre skadene av eksplosjonen. Trykket nedover beveger seg såpass sakte gjennom underlaget at trykkbølgen på oversiden har spredt seg utover før den blir påvirket, sa seniorrådgiveren.

Anders Behring Breivik smilte tidvis forsiktig da effektene av bomben ble beskrevet.

Dokumenterte vindusskader
Christensen beskrev hvordan han og en kollega på eget initiativ begynte dokumentasjonsarbeidet av vindusskader allerede en time etter eksplosjonen.

– Det er en viktig del av beregningen vi bruker for å finne ut hvor stor en bombe har vært, sa Christensen.

Det var i hovedsak skader på Venstres Hus, Folketeaterbygningen ved Youngstorget og hovedbrannstasjonen som ble brukt til å beregne trykkbølgen etter eksplosjonen.

Christensen viste deretter en animasjon fra en simulering av eksplosjonen og en illustrasjon som viste trykkbølgens kraft i regjeringskvartalet og området rundt.

– Ut fra våre beregninger anslo vi at bomben hadde en sprengkraft tilsvarende mellom 400 og 700 kilo TNT, sa Christensen.

Oppskriften stemte
Forsvarsbygg lagde under en rekonstruksjon i september en bombe på 950 kilo. Bomben ble tilvirket etter tiltaltes beskrivelser. Hovedladningen besto av en blanding av kunstgjødsel, diesel og aluminium.

– Vi så at det var tilsvarende effekter som under eksplosjonen 22. juli, fortalte Christensen.

Han la til at det ble funnet noen avvik fra bomben i regjeringskvartalet, men disse hadde sine naturlige forklaringer. Konklusjonen var dermed at bomben de hadde lagd, var av samme størrelse som den Breivik lagde på Vålstua gård på Rena.

Familien kunne blitt rammet
Sikkerhetsvakt Tor Inge Kristoffersen i Departementenes servicesenter (DSS) var første vitne mot Anders Behring Breivik. Han fortalte om de første observasjonene de gjorde av bombebilen, og at de trodde det var en feilparkert bil.

Feilparkeringer skjer daglig utenfor blokken, og vaktlaget prøvde å finne fram til sjåføren. De rakk akkurat å zoome inn på registreringsnummeret med overvåkingskameraene før bomben gikk av.

Kristoffersen hadde tatt med seg sine to barn på seks og ni år på jobb i regjeringskvartalet, hvor de skulle bli hentet av sin mor. Klokken 13.55 kom moren og hentet barna og tok dem med seg en tur nedover Karl Johan.

– De skulle egentlig ha kommet tilbake og hentet bilen, men det gjorde de heldigvis ikke, fortalte Kristoffersen.

Den erfarne vaktoperatøren mistet en kollega som jobbet i resepsjonen i høyblokken. En annen kollega ble alvorlig skadd og skal vitne senere i saken.