Veiarbeid tar liv

På fem år har 23 trafikanter i Norge blitt drept som følge av veiarbeid. Disse ulykkene kunne ha vært unngått, innrømmer Statens vegvesen overfor NRK som har laget en større sak på dette. I Byggeindustrien og på bygg.no har vi mange ganger tatt opp dette med sikkerhet i forbindelse med veiarbeid.

Ofte har da vinklingen vært rettet mot sikkerheten til dem som arbeider på prosjektene.

Det har vært alt for mange ulykker også blant arbeidstakere som har drevet med asfaltering og annet veiarbeid. Vi har sett mange episoder hvor bilister har tatt utrolig lite hensyn til at det er arbeid på veien. Ofte blir veiarbeiderne overhøvlet med ukvemsord på grunn av at trafikken må stanses i perioder.

På den annen side må man ta opp HMS-problemet på bred skala også i forhold til dem som utfører veiarbeid og trafikantene. Mange mener at det må lages en HMS-plan i hvert enkelte tilfelle. Men det hjelper lite med planer om man ikke har de rette holdningene.

Det er ikke tvil om at mange ulykker kunne ha vært unngått dersom sikkerhet lå i hjernebarken til dem som jobber på veiprosjektene.

Vi mener at vegvesenet og entreprenørene nå må sette seg sammen for å finne ut hvordan sikkerheten kan bedres på veiprosjekter. Vi har ikke et liv å tape på at det utføres arbeid på veien.

Les reportasjen på nrk.no her:

http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.8089345