Vil planarbeidet gå raskere?

Nye arbeidsgrupper har foreslått en rekke tiltak for at planarbeidet i forbindelse med samferdselsprosjekter skal gå raskere. Vi har stor sans for mange av forslagene, men det store spørsmålet er om man makter å få styring på alle dem som vil motsette seg en hver forandring.

Motkreftene er nemlig mange, og de er store og sterke. I demokratiets navn har vi gitt all verdens særgrupper alle muligheter til å stanse og forpurre nærmest en hver fornuftig utbygging.

Opp gjennom årene har vi skrevet om dette gjentatte ganger. Arbeidsgrupper legger frem forslag. Politikerne er svært så positive til forslagene som så sendes ut på høring – men etterpå hører man ingenting.

Alle synes å være skjønt enig i at det er noe fundamentalt galt når det tar fra 10 – 30 år for å få viktige prosjekter for samfunnet gjennom. Men hvorfor har ikke politikerne ryddet opp i dette for lengst? spør vi.

Kan årsaken være at det er uenighet innenfor offentlige myndigheter og byråkrati som er det største problemet? Kan det være selveste bøygen for få et mer effektivt planarbeid? Ofte opererer denne usynlige bøygen skjult og langt inne i mørke ganger. Samfunnets voktere kan være samfunnets fiender.

Enkeltpersoner og særgrupper kan stanse og forsinke mye, men de største problemene finner vi i det mangehodede offentlige byråkrat-trollet. Skal det bli noen løsning må man kutte noen hoder av dette trollet. Men hvem har vilje og evne til å gjøre det?

Det er gjerne velmenende troll, men dessverre aner de ikke konsekvensen av sine gjerninger. Det burde politikerne forstå. Fram med øksa!