Høyere lønnsvekst enn tidligere antatt

Lønnsveksten i fjor ble enda høyere enn man tidligere har antatt. Det viser den endelige rapporten til Teknisk beregningsutvalg (TBU).

Tallene i den endelige rapporten, som ble lagt fram fredag, viser at den gjennomsnittlige industriarbeiderlønna steg med 4,4 prosent i fjor, mens den for industrifunksjonærene steg med 4,7 prosent.

Gjennomsnittlig lønnsøkning for ansatte i de største forhandlingsområdene er beregnet til 4,3 prosent, mens arbeidslivet generelt hadde en gjennomsnittlig lønnsøkning på 4,2 prosent i fjor.

Tallene er noe oppjustert siden den foreløpige rapporten ble lagt fram for en måneds tid siden. Tallene herfra danner et viktig grunnlag for lønnskravene til Fellesforbundet, som denne uka brøt forhandlingene med Norsk Industri og dermed tok oppgjøret til mekling.

Mye tyder på at det blir en god reallønnsøkning nær sagt uansett hvilket resultat meklingen gir. Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene anslår nå at prisstigningen i år bare blir på 1 prosent, blant annet på grunn av forventninger om lavere strømpriser og sterk kronekurs. Dermed kommer overhenget – den delen av fjorårets lønnsoppgjør som strekker seg inn i 2012 – til å utligne prisstigningen for de aller fleste.