Siemens og SINTEF utvider rammeavtale

Siemens utvider sin rammeavtale med SINTEF. Nå skal SINTEF Energi bistå med produktutvikling og forskningsaktiviteter innen olje og gass for den internasjonale satsningen til Siemens.

– Vi har samarbeidet med SINTEF over lang tid med produktutvikling, forskningsaktiviteter og verifikasjon. SINTEF’s kompetanse og erfaring har vært viktig for utviklingen av olje- og gassvirksomheten til Siemens, og oppbyggingen av denne virksomheten i Norge. Med denne nye avtalen på plass, ser vi frem til en videreutvikling av samarbeidet til utvikling av ny teknologi også for vår internasjonale virksomhet innen olje og gass, sier forskningssjef, Roy Skogsrud i Siemens Olje og Gass.

Strøm på 3000 meters dyp

En viktig del av samarbeidet handler om å utvikle løsninger for kraftforsyning dypt nede på havbunnen. Nylig etablerte Siemens sitt hovedsete for utvikling av slike løsninger i Trondheim, blant annet på grunn av sin nærhet til forskerne ved Sintef.

Både SINTEF og Siemens har bygget laboratoriefasiliteter i Trondheim. I laboratoriene skal man teste hvordan de elektriske komponentene fungerer på 3000 meters havdyp, og om de vil fungere pålitelig over lang tid i slike utfordrende omgivelser.

- Resultatene fra testene så langt er gode, og vi er i rute til å kunne ta imot de første bestillingene i 2013, sier Skogsrud.

Økt utnyttelsesgrad

Hensikten med testingen er å utvikle løsninger for elektrisk strømforsyning til pumper og olje- og gassproduksjon under vann. Slike løsninger bidrar til økt utnyttelsesgrad på olje- og gassfeltene, og vil i flere tilfeller erstatte dagens plattformer på havoverflaten.

- For oss er et strategisk samarbeid med leverandører som Siemens viktig. Det gir oss muligheten til å være med på å utvikle og demonstrere teknologi til framtidens internasjonale kraftsystemer, sier forskningssjef Petter E. Røkke ved SINTEF Energi.