Follum-salg uten avklaring om arbeidsplasser

Næringsminister Trond Giske (Ap) håper at Viken Skogs kjøp av Follum vil redde flest mulig av de 356 arbeidsplassene som forsvinner når Norske Skog legger ned.

– Det er positivt at Viken fikk tilslaget. Jeg håper selskapet kan få til ny aktivitet på industriområdet som gjør at en del av de vel 350 som mister jobben, kan fortsette i ulik aktivitet. Det vil igjen bidra til verdiskaping i en region hvor Follum har vært en veldig stor og viktig bedrift, sier Giske til NTB.

Ingen av de ansatte følger med på kjøpet, og det skal ikke lenger produseres papir ved fabrikken på Hønefoss.

Ifølge Viken er planen å utvikle «en ny, fremtidsrettet treklynge med utgangspunkt i Follum».

– Det viktigste er at det forhåpentlig kan bli en eller annen skogrelatert aktivitet. Det betyr mye for dem som er der og som har kompetanse på skog, og det betyr mye for skogbruket i regionen at det finnes en avsetning av materialene, sier næringsministeren.

Ber om hjelp
Salgssummen er 60 millioner kroner. Nå håper administrerende direktør Ragnhild Borchgrevink i Viken Skog på drahjelp.

– Vi har hatt et godt samarbeid med Nærings- og handelsdepartementet i prosessen med å utarbeide langsiktige industriplaner. Nå forventer vi at regjeringen stiller opp med virkemidler som fremmer innovasjon og forskning innenfor skogbasert industri, for å bidra til det kjempeløftet vi nå står ovenfor, sa hun da kjøpet ble kunngjort mandag morgen.

Ser på tiltak
Giske sier at regjeringen har satt ned en gruppe der både han og landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) sitter. Gruppen ser på tiltak for bransjen.

– Det handler både om tiltak som kan hjelpe bransjen gjennom en lavkonjunktur, men også bidrag til teknisk omstilling til nye produkter og satsing på innovasjon. Totalt i bransjen snakker vi om 25.000 ansatte, så det er viktig at vi ser på hvordan vi kan bidra til at treforedlingsbedriftene blir innovative og lønnsomme, sier han til NTB.

Egen pakke
Under et samrådsmøte mandag der Giske og finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) møtte partikolleger fra skogtunge områder som Trøndelag, Hedmark, Oppland, Østfold og Vestfold, kom det flere innspill til tiltak.

– Det er et veldig stort engasjement i disse fylkene. Dette er jo til dels regioner der utviklingen har vært svakere enn i mange andre deler av landet, sier Giske.

Han mener at spesialiserte produkter vil ha livets rett også om de er produsert i høykostlandet Norge, noe spesielt Borregaard er et eksempel på innen treforedlingsindustrien.

– Vi kan bidra fra vår side, men det er bedriftenes ansvar å utvikle nye produkter. Så skal vi se om det er noe ekstra tiltak nå innenfor en bransje som sliter, slik vi gjorde innenfor verftsindustrien med hell for to år siden, sier Giske.

140 års historie
Markedet reagerte positivt på nyheten om Follum-salget mandag. På Oslo Børs var Norske Skog-aksjen verdt 3,3 prosent mer i 14-tida mandag enn den var ved børsens stengetid fredag.

Norske Skogs konsernsjef Sven Ombudstvedt sier at det var viktig å finne en kjøper med ambisjoner om å skape ny aktivitet.

I fjor høst fikk Viken avslag på et tilbud om å kjøpe Follum for 280 millioner kroner – med ansatte og en overtakelse av eksisterende drift. Norske Skog mente at kjøperen ville bli en konkurrent dersom de fikk overta fabrikken.

Det tegnet til å bli slutten på 140 års industrihistorie på Follum.