Vil ha idékonkurranse om regjeringskvartalet

Regjeringskvartalets fremtid bør avgjøres etter en egen idékonkurranse, mener Norske arkitekters landsforbund (NAL). Tirsdag skal forslaget diskuteres med statsråden i Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

NAL mener en idékonkurranse som både ivaretar bevaringsinteresser og utvikler regjeringskvartalet til et forbilde på miljø- og klimaeffektiv arkitektur og byutvikling, vil være en god løsning.

Høyblokka og det omkringliggende regjeringskvartalet ble hardt rammet av terrorbomben 22. juli i fjor. Mange har blant annet tatt til orde for riving av Høyblokka, blant annet av følelsesmessige grunner, mot Riksantikvarens ønske.

I et brev stilet direkte til statsråd Rigmor Aasrud (Ap) i januar i år tok NAL-president Kjersti Nerseth til orde for at staten bør invitere til en åpen, gjerne internasjonal idékonkurranse om utviklingen av hele regjeringskvartalet. Deltakere bør være bredt sammensatte og tverrfaglige team.

– Spørsmålet om hvordan H-blokken kan inngå i en ny løsning, bør være en del av konkurranseoppgaven. Vi tror ikke fredning nødvendigvis er det riktige alternativet. Bevaring uten total fredning av bygningen kan gi større fleksibilitet med hensyn til rehabilitering av bygningen til et framtidsrettet miljøbygg, skrev NAL-presidenten.

Tirsdag får hun anledning til å ta saken opp direkte med statsråden.