Ny skandale rundt studentboliger i Bergen

Det har oppstått nye problemer for studentboligene på Grønneviksøren ved Møllendal kirkegård i Bergen. Nå fører prosjekteringsfeil til at man må stoppe arbeidet når det blåser for mye, skriver Bergens Tidende.

Det har blåst frisk om dette prosjektet siden det ble planlagt. Det er Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) som står bak prosjektet som totalt har 727 studentboliger.

Det etablerte entreprenørmiljøet i Bergen reagerte veldig da SiB ga denne store jobben til Faktor Industrier. Blant annet EBA Vestenfjeldske avdeling mente at den entreprenøren som fikk det store byggeoppdraget ikke hadde forutsetninger for å komme i mål. Man reagerte også på måten kontrakten ble tildelt på.

Det viste seg også snart å bli mange problemer. Det oppstod kraftige forsinkelser i hele byggeprosjektet da Faktor-morkonsernet gikk dundrende konkurs.

Nå har man oppdaget prosjekteringsfeil i det store modulprosjektet som gjør at alle må ut av bygget når det blåser mer enn 18 meter vind pr. sekund. Det tilsvarer liten kuling. Blåser det sterkere blir området rundt avsperret i tilfelle husene skal velte!

Bygget skulle tas i bruk i august i fjor, men fortsatt vet ingen når det blir ferdig.

Det var meningen at samtlige bygninger skulle reises i åtte etasjer. Nå har SiB satt stopp ved tre etasjer til man får utbedret prosjekteringsfeilen i kvartal A, som er på åtte etasjer.

Boligdirektør Thorbjørn Haug i SiB avviser overfor BT at det er farlig å gå inn i bygningene, og bekrefter at arbeidere befinner seg der daglig.

Vervarslinga foretar imidlertid sine målinger ved Florida og har ingen statistikk for Grønneviksøren.

Boligdirektør Thorbjørn Haug vil ikke opplyse hvem som er skyld i prosjekteringsfeilen. Han bebuder imidlertid erstatningssak. Det er entreprenørselskapet Faktor Industrier AS som har hatt ansvaret for byggeprosjektet, med en rekke underleverandører. Daglig leder i selskapet, Johann Bernhard Stenrød, ønsker ikke å kommentere saken, men henviser til SiB.

På SiBs hjemmesider omtales forsinkelsen av byggeprosjektet slik:

«Ved utvidet kontroll av prosjektet fant vi at det var mangler i deler av prosjekteringen. Dette er svært alvorlig for et prosjekt i den størrelsen Grønneviksøren er. I tillegg er det svært overraskende da det er velrenommerte byggtekniske rådgivere som har ansvaret for prosjekteringen. Disse feilene var såpass alvorlige at videre bygging ble stoppet til vi fikk oversikt over hva man skulle gjøre for å rette dem. Det er helt uakseptabelt for SiB å overta et prosjekt, og flytte inn studenter før vi er 110 prosent sikker på at byggene på alle mulige måter er sikre».

Les mer på nettsiden til Bergens Tidende:

http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Ingen-far-ga-inn-nar-det-er-sterk-kuling-2676244.html

Les mer om prosjektet her:

http://gronneviksoren.sib.no/