- Et nytt eventyr

- Det er et nytt eventyr på gang, uttalte Olaf Dobloug, direktør for Forsvarsbyggs kampflybasevirksomhet, da han ønsket velkommen til frokostmøtet de arrangerte før Byggedagene startet onsdag morgen.

Forsvarsbygg er godt i gang med forberedelsene for etablering av kampflybasen.

Det er viktig å komme hurtig i gang med denne jobben, ettersom de første kampflyene er på plass i Norge allerede i 2018.

Onsdag morgen inviterte Forsvarsbygg til et frokostmøte hvor Dobloug og fungerende plan- og bygningssjef i Forsvarsbygg Kampflybase Anders Fjeld informerte om det omfattende prosjektet. Mange møtte opp og det er tydelig at dette er et prosjekt som fenger bransjen.

Det er foreløpig ikke fattet noe formelt vedtak om hvor den nye basen skal ligge, men det meste tyder nå på at Ørlandet blir valgt. Endelig vedtak om plassering tas i juni.

Investeringen ligger på 5-10 milliarder kroner for Forsvarsbyggs del av prosjektet, men det totale kampflyprosjektet er Norges største forsvarsinvestering noen sinne.

På frokostmøtet ble det orientert om prosjektet – og om måten de tenker at det skal løses. Etter at Stortinget fatter sin beslutning regner de med at det skal gå to år til planlegging.

- Vi planlegger å ha prekvalifiserte felles team av arkitekter og konsulentbedrifter – og når den endelige beslutning er tatt om lokalisering, vil vi like etterpå utlyse en konkurranse blant disse prekvalifiserte teamene for et overordnet helhetlig grep av kampflybasen, sier Dobloug.

- I Forsvarsbygg vil vi bygge opp en egen byggherreadministrasjon som rundt regnet vil bestå av 50 personer, sier han. Det skal gjennomføres til dels store og avanserte byggeoppdrag. Alt skal stå ferdig til 2018 da de første nye kampflyene ventes å ankomme Norge, legger Dobloug til.

Totalt skal det bygges lokaliteter på 40 000 kvadratmeter knyttet til selve kampflyene, men det skal tillegg bygges flere andre bygninger i prosjektet.

En av utfordringene i prosjektet er krav til sikkerhetsklarering. Det er selvsagt strenge sikkerhetskrav til det ypperste forsvarsvåpenet Norge skal anskaffe på lang tid, og det er ikke alle som får lov til å delta i deler av Forsvarsbyggs arbeid. Sannsynligvis må de aller fleste som blir en del av prosjektet sikkerhetsklareres på høyt nivå, noe som kan ta opp mot et år. Det ses på mulige måter å gjennomføre dette på en best mulig praktisk måte, men at det kan by på utfordringer for enkelte selskaper er ikke usannsynlig.