Brannen i Svolvær under kontroll

Brannfolkene i Svolvær brukte mange timer på å temme flammene i en bygård i sentrum. Først ved 17-tida søndag var brannen under kontroll.

– Nå jobbes det med etterslokking, men en del av ekstrastyrkene som er kalt inn, kan nå dimitteres, sier operasjonsleder Oddmund Nilsen i Midtre Hålogaland politidistrikt til NTB.

Det var lenge fare for at brannen kunne spre seg, og folk i nabohusene ble evakuert. En kvinne som var i huset som brant, ble sendt til sykehus med sjokk og lettere røykskader.

Like etter klokka 11 søndag formiddag fikk politiet melding om stor røykutvikling fra en leilighet i bygården i Svolvær sentrum. Det er fire leiligheter i bygården, pluss næringslokaler i første etasje.

Gjennom taket

Brann, ambulanse og politi ble sendt til stedet, og det ble funnet tre beboere. En fjerde beboer ble også etter hvert gjort rede for.

Flammene stor søndag ettermiddag opp gjennom taket og hadde spredd seg til første etasje. Brannvesenet jobbet iherdig for å hindre spredning.

– De har fått bistand fra brannvesenet på flyplassen i Svolvær, brannvesenet i Henningsvær, røykdykkere fra Leknes, samt at Sivilforsvaret har stilt opp med tilgjengelig utstyr, opplyser operasjonsleder Frank Andreassen i Midtre Hålogaland politidistrikt.

Siden brannbilen på flyplassen er tatt i bruk, blir en del av flytrafikken omdirigert av sikkerhetshensyn. Det var ved 17-tida uvisst når flyplassen kunne tas i bruk igjen.

– Brannbilen er fortsatt i bruk, og flyene dirigeres til Leknes, hvor passasjerene fraktes videre i buss, sier operasjonslederen.

Naboer evakuert

Brannen var så kraftig at røykdykkere i 15-tiden måtte trekke seg ut av bygningen. Brannvesenet sjekket brannmurene mot de andre byggene, skriver Lofotposten. Skadene på bygningen beskrives som omfattende, og brannvesenet har konsentrert innsatsen om å hindre flammene å spre seg til andre bygninger.

Til sammen seks personer ble evakuert fra nabobygningen. I tillegg skal flere ha blitt evakuert fra andre bygg som ligger rundt torget. på grunn av sterk røykutvikling.

– De er ikke i noen fare, men en del opplevde ubehag på grunn av røyken, sier Andreassen.