Forbrukerne vil ha nye boligsalgsregler

Tre av fire nordmenn vil ha nye regler for å sikre mer utfyllende informasjon om boliger som legges ut for salg, viser en ny undersøkelse.

Bare ni prosent av de spurte er imot en lovendring som gjør det til hovedregel at en omfattende tilstandsrapport først skal foreligge, går det frem av en undersøkelse foretatt av YouGov for Norges TakseringsForbund (NTF). 17 prosent har ikke tatt stilling.

– Dette er et kjernepunkt i de spørsmål politikerne nå skal ta stilling til ved behandlingen av Takstlovutvalgets innstilling. Det massive ønsket om nye regler i boligomsetningen er et tydelig og viktig signal fra forbrukerne, sier administrerende direktør Arne M. Støbakk i NTF.

Også den foreslåtte regelen om at eier skal innhente takst før eiendomsmegler får i oppdrag å selge en bolig har solid støtte i befolkningen. 61 prosent av de spurte er for en slik endring, mens 13 prosent er imot. Et flertall ønsker også forbud mot at eiendomsmeglere og takstmenn kan anbefale hverandre.

– Det er viktig å sikre uavhengigheten mellom disse aktørene for å øke forbrukernes trygghet i bolighandelen. Det beste ville være om alle parter kunne finne sammen i et felles syn på hvordan dette skal oppnås. Så langt har det vist seg vanskelig, sier Støbakk.

Av de aktører som kan gi informasjon om en bolig har 72 prosent høyest tillit til takstmannen. 18 prosent har mer tillit til eiendomsmegleren. Tre fjerdedeler av de spurte mener dessuten at takstmannen har best forutsetninger for å sette verdi på en bolig.

Justisdepartementet har nå til behandling en rekke forslag til endringer i reglene for boligomsetning. Forslagene er samlet i innstillingen NOU 2009:6, og bygger på anbefalingene fra det såkalte Takstlovutvalget. Dette utvalget var delt i de fleste viktige spørsmål, og utfallet av behandlingen er foreløpig åpent.