Fremover for byggenæringen

BNL støtter helhjertet opp om Per Helge Pedersens kommentar på bygg.no 22. februar. Vi må snakke godt om vår egen næring, og utarbeide konkrete tiltak for å motivere norske arbeidstakere til en lang karriere her.

Jørgen Leegaard

Kompetansedirektør Byggenæringens Landsforening

Andre gjestekommentatorer

Audun Lågøyr, BNL

Baard Schumann, Selvaag Bolig

Egil Skavang, Arkitektbedriftene

Knut Jonny Johansen, Faveo prosjektledelse

Frode Nilsen, LNS

Johan Arnt Vatnan, Skanska

Terje R. Venold, Veidekke

Terje Moe, Gustavsen, Statens vegvesen

Petter Eiken, Skanska

Peter Gjørup, NCC

Anne Marit Bjørnflaten, Ap

Jon-Erik Lunøe

Ole Wiig, NSW

Steinar Gullvåg, AP

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Morten Christensen, MajaTeknobygg

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Stein Tosterud, Unicon

Sven Chr. Ulvatne, Backe Bygg

Trygve Slagsvold Vedum, Sp

Elisabeth Enger, Jernbaneverket

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Jon Sandnes, EBA

Kyrre Olaf Johansen, Entra

Øyvind Halleraker, Høyre

Trond Johannesen, MEF

Martin Mæland, OBOS

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, SINTEF Byggforsk

Tale Halsør, ZERO

Thor Eek, NBBL

Morten Lie, Direktoratet for byggkvalitet

Per Arne Bakken, Nordbohus

Det er avgjørende hvordan vi møter det faktum at det blir færre norske arbeidstakere i næringen, slik det har blitt beskrevet på E24 og VG den siste tiden.

Vårt klare utgangspunkt er at trender i arbeidslivet ikke er irreversible, men må møtes med konkrete tiltak. Det innebærer blant annet å fremheve den yrkesstoltheten og arbeidsgleden som preger fagutøvelsen i Norge. Byggenæringen er fylt av også norske fagarbeidere som er dyktige i faget sitt, som gjør gode karrierer og skaper verdier til glede for samfunnet. Vi må vise disse historiene og formidle muligheten ved å velge våre fag.

Samfunnet har behov for alle typer yrker og arbeidskraft. Den som tror at alle mennesker er like når det gjelder interesser i arbeidslivet tar feil. Menneskene er mangfoldige, og derfor må vi ha et mangfoldig arbeidsliv med mulighet til alle. Dette er god politikk for samfunnet, men ikke minst god politikk for den enkelte og bedriftene også.

Videre vil en fagutdanning på yrkesfagets premisser, der konkret fagutøvelse står i sentrum, kunne øke søkertallet og sikre bedre gjennomføring i fagutdanningen. Det er med stor glede vi ser de gode politiske initiativene på området, der vi spesielt imøteser den nye stortingsmeldingen om yrkesfag.

BNL arbeider med hele spekteret av relevant utdanning for næringen; det ene er yrkesfagene, de andre er videreutdanning i lærefag, fagskole/mesterutdanning og ingeniørutdanningene. Vi må synligjøre alle utdanningene, og ikke minst den gode sammenhengen det er i utdanningene og hvilke karrieremuligheter dette gir.

Gjennom å synliggjøre mulighetene i næringen vår, forbedre fagutdanningen og dermed motivere ungdom kan vi bevare og styrke norske byggeskikker og fagtradisjoner for fremtiden. En sterk norsk fagtradisjon med stolte fagutøvere, er og viktig for å på best mulig inkludere utenlandsk arbeidskraft, og dermed være en internasjonal og en attraktiv næring. I dette bilde hører også med at vi må være flinkere til å formelt kvalifisere våre utenlandske kolleger, og ikke minst burde norskkurs vært obligatorisk. Da vil alle på byggeplassen ha felles språk, ikke minst i forhold til helse og sikkerhet.

Politikk handler i stor grad om å skape endringer, og akkurat nå er det viktig at myndighetene lytter til BNL slik at vi får den fagutdanningen næringen har behov for. Yrkesfagene er nå meget høyt oppe på den politiske dagsorden og dette gir regjeringen alle de muligheter de har behov for når det gjelder den kommende meldingen til stortinget. Fremragende fagutdanning er bra for den enkelte, for bedriften og Norge trenger det!