Miljøbyråkratenes makt

Byggeindustrien har fått en rekke henvendelser de siste dagene etter at vi igjen har tatt fatt i kostnadseksplosjonen i byggenæringen. Mye av dette skyldes stadig nye krav fra myndighetenes side. Verst i klassen er miljøvernbyråkratene – og spesielt miljøavdelingene i fylkene. Vi hører mange skrekkhistorier.

Nå kan man hevde at byråkratene kun gjør den jobben de er satt til å gjøre, nemlig å forvalte det lov- og regelverk som politikerne har bestemt. Problemet er vel mer måten forvaltningen skjer på. Alt synes å bli tolket i gal retning i forhold til det utbyggere og lokalpolitikere vil. Ord som samfunnsnytte og løsningsorientering synes å være fraværende i vokalbularet til disse miljøbyråkratene. Ofte blir byråkratene sett på som et miljøpoliti hvor det er svært lite skjønn. Samme byråkrat kan være aktor og dommer i samme sak.

Byrådspolitikerne i Bergen raser nå mot fylkesmann Lars Sponheim. Nå liker Sponheim å stå i krigen, men han anskueliggjør jo bare hvilken makt miljøvernmavdelingen hos fylkesmannen har. Vi har en rekke tilsvarende konflikter også i andre fylker.

Akershus Amtstidende skriver om en konflikt på Nesodden hvor et samlet kommunestyre står bak et utbyggingsforslag på Spro. Der skal det bygges en rekke nye boliger i et gammelt gruveområde. I tillegg skal det bygges en båthavn. Men dette liker ikke fylkesmannens miljøvernavdeling. De har sagt absolutt nei. Vi merker oss at den tidligere SV-ordføreren Christian Hintze Holm er fortvilet og lei seg, men han bør vel kanskje ta dette opp med sine rikspolitikere som er de fremste anførere for å overlate makten fra politikere til miljøvernbyråkrater. SV sitter også med makta i Miljøverndepartementet (det diskuteres hvem av SV-politikerne der som er den reelle miljøvernministeren) som også er ankeinstans i saker som har med fylkesmannens miljøavdeling å gjøre. Man trenger ikke å vedde mye på hvem departementet støtter i en slik sak.

Vi ser på dette som et angrep på demokratiet. En annen sak er at ”Miljøvernpolitiets kommandosentraler” ( MpK) rundt om i fylkene fordyrer og forsinker en rekke byggesaker. Vi snakker om milliardbeløp når alt blir slått sammen.

Dette er og blir en stor skandale som regjering og et samlet Storting må gjøre noe med.