-Svekket konkurranseevne

- Norske bedrifters konkurranseevne ble svekket også i 2011. Årets lønnsoppgjør må bli svært moderat for at den ikke skal bli ytterligere svekket i 2012, sier John G. Bernander, administrerende direktør i NHO

I dag ble den foreløpige rapporten fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) lagt frem. Rapporten viser at norske bedrifters konkurranseevne svekket seg i 2011.

Hovedtrekkene i rapporten viser følgende:

· Gjennomsnittlige timelønnskostnader i norsk industri var i 2011 anslagsvis 55 prosent høyere enn hos handelspartnerne.

· Den kostnadsmessige konkurranseevnen for industrien, målt ved relative timelønnskostnader, økte med 3,7 prosent i forhold til våre handelspartnere i 2011. Knapt 2 prosentpoeng skyldes en styrking av kronen.

· Lønnskostnadsandelen i industrien gikk ned fra 84 til 81 prosent fra 2010 til 2011, mens den for årene før finanskrisen lå rundt 75 prosent.

Lønnsutviklingen i 2011
For lønnstakere ble den gjennomsnittlige årslønnsveksten 4,3 prosent i 2011. For industrien er lønnsveksten foreløpig anslått til 4 ½ prosent. For industriarbeidere og industrifunksjonærer anslår TBU at årslønnsveksten er henholdsvis 4 ¼ og 4 ½ prosent.

Det var i 2011 mindre forskjeller i lønnsveksten mellom de store forhandlingsområdene enn i 2010, og veksten varierte fra 3,6 til 4,9 prosent. – Det viser at det jevnt over har vært disiplin i lønnsoppgjørene i 2011. Likevel kan vi konstatere at lønnsglidningen som følge av de lokale tilleggene som gis i den enkelte bedrift, er blitt langt høyere enn vi la til grunn i de sentrale forhandlingene, sier Bernander.

Tallene viser sterkest lønnsvekst i finanssektoren. Bernander understreker at det er viktig at også denne sektoren følger føringene fra frontfaget

Årets oppgjør
- Frontfaget og konkurranseutsatt industri må være førende for lønnsoppgjøret også i årets oppgjør, sier NHO-direktøren. Han viser til at situasjonen i internasjonal økonomi er usikker og at dette påvirker nå forholdene for norske bedrifter. -Dette er forhold som må ligge til grunn for årets oppgjør, sier Bernander.

TBU anslår lønnsoverhenget til 2012 i gjennomsnitt til 1 1/4 prosent for ansatte i de største forhandlingsområdene. Lønnsoverhenget for industriarbeidere i NHO-bedrifter anslås til 1 1/2 prosent til 2012.

Prisutviklingen i 2012 er av TBU anslått til om lag 1 ¼ prosent. – Med dette utgangspunktet ligger det dermed an til at overhenget alene sikrer kjøpekraften, sier Bernander.