Snart er vi fem millioner nordmenn

Statistisk Sentralbyrå (SSB) vil 15. februar fortelle når i mars/april at vi blir fem millioner innbyggere i Norge.  Hvem som blir nordmann nr. fem millioner vil det nok bli en god del diskusjon om, men ett av barna som fødes i vår vil bli historisk.

Men en ting er at vi blir flere her i landet. Vi flytter også oftere – og det stiller store krav – ikke minst til byggenæringen.

Norge er et annerledesland på mange måter. Norske kvinner er nå av de mest produktive i hele den vestlige verden. Det henger sammen med vår velstandsutvikling, våre velferdsgoder, gode permisjonsordninger og en storstilt barnehageutbygging.

I Norge har vi i motsetning til Sverige opprettholdt stor bosetting ute i distriktene, men nå tyder alt på at også Norge vil oppleve økte flyttestrømmer inn til de store byene. Vi ser at mange bedrifter ute i distriktene sliter. Det gjelder ikke minst tradisjonell industri. Bare i bygg og anlegg har vi i den siste tiden sett mange konkurser, spesielt på indre Østland. Det er simpelthen ikke nok oppdrag til å sikre god nok fortjeneste. For mange samfunn i Nord-Norge er det også viktig med ny aktivitet om ikke fraflyttingen skal øke ytterligere.

Vi ser også at jentene flykter bygda. Det er for mange bygdesamfunn en farlig utvikling. Det som berger mange lokalsamfunn er innvandrere og flyktninger. Nettoinnvandring står i dag for 70 % av folkeveksten – og det er nok her mange lokalsamfunn må se mulighetene. Men uansett ser vi nå konturene til en helt annen befolkningsstruktur enn den vi har vært vant til i Norge.

Folketallet øker nå med vel 20 000 mennesker i kvartalet. Dette er tre ganger så høyt som det som var nivået for ti år siden. Alle disse menneskene skal ha et sted å bo. Når vi vet at en stor del vil inn til de store byene hvor det er stor mangel på boliger allerede, kan man ane hvilke problemer som vil komme om ikke det settes inn drastiske tiltak i boligbyggingen.

Problemene vil bli store spesielt i Oslo, Akershus, Hordaland (Bergen) og Sør-Trøndelag (Trondheim).

Vi ser nå for oss en sentralisering som på få år vil forandre Norge.