Vil gi kommunene mer handlingsrom

Alle kommuner, uavhengig av størrelse, skal ha tilbud om de samme tjenestene, slår regjeringen fast.

– Regjeringen vil ha kommuner og fylkeskommuner med handlingsrom. Gode og effektive velferdstjenester og livskraftige lokalsamfunn krever en sterk kommunesektor med armslag, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp).

I prinsippmeldingen om forholdet mellom stat og kommune slår hun fast at alle kommuner, uavhengig av størrelse, skal ha de samme oppgavene.

– Det legger grunnlaget for likeverdige tjenester med lokal tilpasning til alle, uansett hvor de bor i landet, sier Navarsete.

Rammestyring

Kommunalministeren og Senterpartilederen mener at de gode velferdsløsningene blir skapt i et samspill mellom en sterk kommunesektor og en stat som vet hva den vil, men overlater til kommunene å finne de lokale løsningene.

– Variasjonene mellom kommunene og regionene er store, det samme kan utfordringene være. Derfor er det viktig at det er de lokale folkevalgte som gjør de viktige beslutningene for den enkelte innbygger, sier Navarsete.

Stortingsmeldingen som er et år forsinket, slår også fast prinsippet om rammestyring. Det vil si at staten ikke skal detaljstyre kommunene. Navarsete er også klar på at hun vil ha minst mulig øremerking av penger til kommunene.

Direktorat og tilsyn

Antallet statlige direktorater og tilsyn har vokst kraftig og er kontrollorgan som passer på at kommunene følger opp statlige direktiver, rundskriv, retningslinjer, forskrifter, kartlegginger og prosedyrekrav. Senterpartiet vil gjerne ha mindre statlig tilsyn.

– Hvis vi skal redusere det statlige tilsynet forutsetter det større internkontroll i kommunene. Jeg mener at en god internkontroll nettopp vil sikre det handlingsrommet som kommunene trenger, sier Navarsete.

Men hun har ikke fått gjennomslag i regjeringen til å redusere antallet tilsyn og direktorater. I stedet vil hun undersøke hvor stor makt statlige kontrollorganer har.

– Vi vil finne ut av hvordan direktoratene har utviklet seg, hvilket mandat de har og hvordan de påvirker kommunenes handlingsrom, Det har ikke vært gjort noen slik evaluering tidligere, og det er tynt med dokumentasjon, sier Navarsete. (©NTB)