Banker hjelper huseiere i USA

Fem store amerikanske banker har godtatt en plan fra Obama-administrasjonen for å hjelpe huseiere med for store boliglån.

Avtalen som er inngått mellom bankene, staten og 49 av USAs delstater, vil hjelpe rundt en million huseiere med å redusere gjelda, unngå mislighold av lånene eller få erstatning for å ha mistet sine boliger urettmessig.

Avtalen, som har en verdi på 25 milliarder dollar, er langt fra nok til å løse alle problemene som boliglånskrisen førte til.

Den vil likevel ikke bare være til hjelp for mange huseiere, men ventes også å bidra til å løse opp et fastfrosset boligmarked og derved hjelpe økonomien generelt.

Den gir også president Barack Obama, som søker gjenvalg til høsten, anledning til å vise at han kan være tøff mot de store bankene for å hjelpe vanlige amerikanere som sliter.

Den vil frita de fem bankene det gjelder, for erstatningskrav fra myndighetene på grunn av urettmessige tvangssalg eller slepphendt utlånspraksis. Bankene kan likevel fortsatt bli gjenstand for sivile søksmål og kriminell etterforskning og tvangsforretning.

Bankene som undertegnet avtalen, er Bank of America, Wells Fargo, JP Morgan Chase, Citigroup og Ally Financial. Fannie Mae og Freddy Mac, som står for brorparten av huslånene i USA, er ikke inkludert i avtalen.

Boligboblen i USA og boliglånskrisen lå til grunn for den globale finanskrisen i 2008. I årevis lånte amerikanerne mer enn de hadde råd til til boliger, mens bankene som ga de dårlige lånene, solgte dem videre. Da boblen sprakk, satt millioner av huseiere igjen med langt større lån enn husene var verdt. (©NTB)