Husbank-endring utsetter omsorgsboliger

En regelendring i Husbanken gjør at 130 omsorgsboliger blir satt på vent.

OBOS-eide Hamar og Omegn Boligbyggelag, Stiftelsen Ringsaker omsorgsboliger og Ringsaker kommune presenterte i mars i fjor planer om utbygging av 130 omsorgsboliger i Moelv, Brumunddal og på Nes. Tilskudd fra Husbanken gjorde det mulig å realisere prosjektet.

To måneder senere endret derimot Stortinget reglene for Husbanken-tilskudd for å tilpasse seg EØS-reglene. De nye reglene for investeringstilskuddet betydde at prosjektet ikke kunne få støtte. De hindret nemlig kommunen å videreutvikle tilskuddet sammen med andre ikke-kommunale aktører.

– Det er rett og slett håpløst. Får vi ikke tilskudd blir det for dyrt for folk å bo i leilighetene. Da vil man bli liggende på vanlige leiepriser, og det er ikke hensikten med disse leilighetene. Vi var veldig godt i gang, men lufta gikk litt ut av oss da vi fikk vite dette, sier Astrid Stai i Stiftelsen Ringsaker omsorgsboliger til Ringsaker Blad.

De nye reglene fører til at Ringsaker kommune får en mye større rolle i utbyggingen enn det som var tenkt, og derfor er prosjektet foreløpig lagt på is.