Dagmar herjet trolig verre enn Berit

Sannsynligvis har uværet Dagmar gjort mer omfattende skader enn uværet Berit. Rundt 14.000 kunder var mandag kveld fortsatt uten strøm.

Rundt 14.000 fortsatt uten strøm

Rundt 100.000 mistet strømmen i Norge 2. juledag på grunn av Dagmars herjinger. På kvelden var situasjonen bedret, men fortsatt var 14.000 uten elektrisitet.Hardest rammet ble folk i Sogn og Fjordane og på Sunnmøre.

– Det er et uoversiktlig bilde, men vi anslår nå at cirka 100.000 er uten strøm, sa kommunikasjonsrådgiver i Statnett, Martha Hagerup Nilson, til NTB mandag formiddag.

Strømmen kom og gikk hos enkelte, og Statnett ba lokale strømleverandører om å forsyne flere linjer slik at flere får strømmen tilbake.

Også på Østlandet ble det meldt om flere strømbrudd.

De største skadene er på regional- og lokalnett. Mandag kveld var fortsatt 14.000 kunder uten strøm, opplyser Statnett.

Folk oppfordres til å ta kontakt med det lokale kraftselskapet for mer informasjon om situasjonen i sine nærområder.

Samtidig traff mandag kveld et nytt uvær – dog ikke så kraftig at det regnes som ekstremvær og får navn – kysten.

– Vinden er kommet opp i liten storm på det meste, og den kan komme opp i full storm. Så dreier den vestlig og minker til liten storm. Det ser ut som det verste er over, forteller vakthavende meteorolog Anna Reistad ved Vervarslinga på Vestlandet til NTB.

Flere tusen innbyggere i Årdal og Høyanger ble isolerte på grunn av ras og uvær natt til tirsdag. I Høyanger og i Jølster ble innbyggere evakuert.

Onsdag vil Norge treffes av kraftige vinder på ny, men disse vil hovedsakelig nå Rogaland og trolig ikke komme opp i mer enn liten storm.

Orkan flere steder
Ekstremværet Dagmar førte på kvelden første juledag og natt til andre juledag til vind opp til orkan styrke flere steder i landet.

Sterkest var vinden ved Kråkenes i Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane, der gjennomsnittlig vindhastighet var 44,6 meter per sekund.

– Vi har dessverre ingen målinger herfra fra etter klokken 20 1. juledag. Vi er litt usikre på hva det skyldes, men strømbruddet kan være en mulig årsak, fortalte vakthavende meteorolog Mariann Foss ved Meteorologisk institutt til NTB.

Dagmars herjinger har ifølge Statnett gjort at rundt 100.000 mennesker mandag morgen var uten strøm. Størst skade har uværet gjort i Sogn og Fjordane og på Sunnmøre.

Mandag kveld var 14.000 kunder fortsatt uten strøm, opplyser Statnett.

500 skademeldinger
Sannsynligvis har uværet Dagmar i julehelgen gjort mer omfattende skader enn uværet Berit, som i forrige måned ødela for 275 millioner kroner. Så langt er det kommet inn 500 skademeldinger til forsikringsselskapene.

– Foreløpig har vi ikke oversikt over skadeomfanget. Det vil ta tid før alle bygningsskader kan bli besiktiget og taksert. Det er derfor umulig å gi noe anslag på erstatningsbeløp på dette tidspunktet, sier kommunikasjonssjef Tonje Westby i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). FNO administrerer Norsk Naturskadepool, hvor alle skadeforsikringsselskaper i Norge er medlemmer.

I tillegg til tallene fra naturskadeforsikringen, som dekker bygningsskader og skader på løsøre, kommer utbetalinger fra øvrige forsikringer som dekker for eksempel redningsutgifter, avbruddstap og bil- og båtskader. Statens naturskadefond utbetaler erstatninger som følge av skader på private bruer, veier og annen infrastruktur.

Trøbbel for tog og skip
Ekstremværet har også ført til store problemer for togtrafikken, men mandag formiddag kunne stengte strekninger begynne å åpne igjen. Det var imidlertid problemer på Bergensbanen, der rundt 250 passasjerer måtte vente på at NSB skulle oppdrive busser som kunne frakte dem videre mot Oslo fra Voss. Årsaken til problemene var at strekningen mellom Hallingskeid og Myrdal var uten strøm, skriver Aftenposten.

Flere fjelloverganger var også berørt. I tillegg var E6 over Dovrefjell stengt på grunn av uvær. Det var omkjøring via riksvei 3 gjennom Østerdalen.

I Førde i Sogn og Fjordane ble Sivilforsvaret mandag kveld utkalt for å starte lensingen av store mengder vann, skriver avisa Firda.

Også for båttrafikken skapte uværet problemer. I Trondheim blir to hurtigruteskip liggende til senere i uka før de starter på seilasen nordover. Skipene kunne ikke fortsette sørover til Bergen, og når de onsdag og torsdag setter kursen nordover, er det i henhold til ruteplanen.

Lenger sør ble Color Lines avganger med Superspeed-ferjene til Hirtshals fra både Larvik og Kristiansand innstilt mandag ettermiddag og kveld, skriver Østlands-Posten. I tillegg ble MS Color Viking mellom Sandefjord og Strømstad innstilt.

2. juledag var en dag med relativt få flyavganger, og de fleste avgangene gikk som normalt, selv på Vestlandet, viser Avinors oversikt.