Rett sikring kan sikre deg i jula

En god begynnelse for å hindre brann i jula er å sørge for at sikringene er store nok til å tåle belastningen de blir utsatt for.

Rundt 40 prosent av boligbrannene her i landet er relatert til strøm.Når varmeovnene jobber på spreng for å holde kulda ute, samtidig som mye annet elektrisk utstyr er i bruk, settes det elektriske anlegget på hard prøve.

Og det er ikke alltid at hovedsikringen i boligen er dimensjonert for å tåle belastningene.

– Jo eldre boligen og den elektriske installasjonen er, jo mindre tåler anlegget, sier Bjørn Sørensen, fagsjef i el-sikkerhet i bransjeorganisasjonen NELFO.

Hvis sikringer og ledninger over tid belastes mer enn de skal tåle, blir det en overbelastning. Det kan føre til at sikringene og ledningene blir så varme at de tar skade av det og i verste fall forårsaker en brann.

Høyt alkoholinntak
Selv om desember er forbundet med kos og hygge, er det viktig å ikke glemme at det også er årets mest brannfarlige måned. I desember er det i gjennomsnitt dobbelt så mange boligbranner som ellers i året.

En av årsakene til økningen er bruk av levende lys. Ifølge nettstedet aksjonboligbrann.no bør man alltid holde levende lys under oppsikt.

– Over halvparten av alle boligbranner har sammenheng med menneskelig atferd og kan derfor unngås med større aktsomhet, sier Odd Skarbomyr i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening minner også om at brannfaren øker med feiring av jul og nyttår.

– Vi ønsker ikke å ta kosen fra noen, men det er en kjensgjerning at høyt alkoholinntak svekker sansene og dermed også evnen til å ivareta brannsikkerheten, sier Kalheim.

Farlig julepynt
– Vær kritisk når du kjøper elektrisk julepynt, sier skadesjef Hans Olav Setsaas i Tryg Forsikring.

Setsaas er opptatt av at mange juledekorasjoner som er til salgs i butikkene, ikke alltid er av god kvalitet.

– Det finnes en del utstyr som er av den billige sorten og kan være brannfarlig. Han minner om viktigheten av å skru av julelysene når du går til sengs og når du ikke er hjemme – og ikke minst viktigheten av å sjekke at røykvarsleren fungerer.

Statistikken viser at 25 prosent av de omkomne i boligbranner de siste fem årene ikke hadde røykvarsler, eller at den ikke virket.

Ved inngangen til desember var det registrert 42 omkomne i brann i 2011, noe som er det laveste på mange år.

– Dersom denne trenden fortsetter ut året, må vi tilbake til 1983 eller enda tidligere for å finne lavere tall på omkomne i brann, opplyser Kalheim i brannvernforeningen.