Det males mer svart enn hvitt

Risikoen for å bli tatt for svart arbeid i privatmarkedet er altfor liten, innrømmer skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst. Nå økes innsatsen.

– Selv om ikke alle husene blir svarte, så males det nok mye mer svart enn hvitt der ute. Vi trenger flere saker fra privatmarkedet som statuerer eksempler og som avskrekker, sier Jan-Egil Kristiansen.

Nå varsler skattekrimsjefen større innsats for å avdekke useriøse aktører i byggenæringen som tar på seg svarte jobber i privatmarkedet. Han tror problemet er omfattende.

– Risikoen for å bli tatt for svart arbeid i privatmarkedet er til dels ikke-eksisterende, så markedet for de useriøse aktørene er dessverre stort, sier Kristiansen.

Mens skatteetaten det siste året har hatt et stort prosjekt som har gått i strupen på fiktive regninger i bedriftsmarkedet, avdekkes svært få saker i privatmarkedet.

– Etter 145 bokettersyn i bedriftsmarkedet avdekket vi skatteunndragelser for 526 millioner kroner. Men kontantøkonomi i privatmarkedet er en utfordring. Det er vanskeligere å kontrollere privatpersoner, sier skattekrimsjefen.

– Oppdagelsesrisiko eneste som hjelper
Han sier skatteetaten vil sette inn mer ressurser på å kontrollere flere i byggenæringen som opererer i privatmarkedet det kommende året.

– Vi vil kontrollere flere. Skal du ta de som bevisst jukser, er det eneste som virker at det er en opplevd risiko for å bli tatt. Dessuten må det straffes så det svir – enten i form av skattekrav, tilleggsskatt og store bøter eller fengselsstraff, sier Jan-Egil Kristiansen.