Stoltenberg varsler lavere vekst neste år

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) sier at veksten neste år blir lavere enn det regjeringen har lagt opp til i statsbudsjettet.

– Vi regner med at vi vil få en lavere vekst i 2012 enn det vi opprinnelig la til grunn i statsbudsjettet, sier statsministeren etter å ha møtt representanter fra næringslivet og organisasjonene tirsdag for å drøfte tiltak mot krisen.

Tidligere på dagen hadde finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) orientert Stortinget om at regjeringen senker vekstanslagene for neste år.

Stoltenberg sier at justeringene også gjelder arbeidsledighetstall:

– Utgangspunktet er at Norge har en veldig høy sysselsetting, men det kan fort snu, og vi nedjusterer anslagene for 2012, sier han.

Hva de nye anslagene går ut på, får vi imidlertid ikke vite før regjeringen legger fram revidert budsjett før sommeren.

Før sommeren
Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) har oppfordret regjeringen til å nedjustere vekstprognosene allerede nå, altså før Stortinget tar fatt på budsjettdebatten senere denne uken.

NHO-direktør John G. Bernander frykter blant annet at lønnsoppgjøret neste år blir for dyrt, fordi statsbudsjettet anslår en lønnsvekst på 4 prosent. Det er for høyt, mener NHO.

Stoltenberg sier at det ikke er aktuelt å legge fram tall nå:

– Budsjettopplegget er også tilpasset en noe lavere vekst. Det ville skape økt usikkerhet og uro dersom vi skulle justere våre anslag fortløpende, sier Stoltenberg til NTB.

Johnsen advarer mot å gjøre prognosene til politikk.

– Jeg har sagt til NHO at prognosene ikke er noen fasit på lønnsoppgjøret. Det regner jeg med at partene i arbeidslivet er klar over, sier han til NTB.

Som en kreftsvulst
Da Stoltenberg sammen med partilederne Kristin Halvorsen (SV) og Liv Signe Navarsete (Sp) møtte representanter fra næringslivet, industrien og organisasjonene i arbeidslivet tirsdag, var det for å få direkte innputt fra dem som først merker effekten av krisen rundt oss.

– Det tegnes et bilde av at det er stille før stormen. Vi er ikke på nivå med 2008 og 2009, men tilbakeslaget kan komme raskt og hardt, sier Stoltenberg.

– Det er litt som å sammenligne 2009 med et hjerteinfarkt, mens vi nå mer står overfor en langsomt voksende kreftsvulst, sier Navarsete.

– Ved å møte representanter fra næringslivet får vi eksempler på effekter som ikke er fanget opp i anslag og beregninger. Det setter oss i stand til å øke beredskapen og planlegge ulike tiltak, sier Halvorsen.

SV-lederen ville ikke helt være med på kreftbildet til Navarsete:

– Vi skal vente litt med diagnosen, men vi ser at pasienten ikke er frisk, sa hun.

Virkelighetsbeskrivelse
Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri var blant de som stilte til møtet med de tre partilederne i regjeringens representasjonsanlegg tirsdag.

– Et viktig møte der de som styrer landet får en virkelighetsbeskrivelse som er viktig å ha dersom krisen rundt oss krever ytterligere tiltak. Jeg opplever at regjeringen er rustet til å komme med tiltak dersom det trengs, sa Lier-Hansen til NTB etter det to timer lange møtet.

Han sier at bare vissheten om at regjeringen har vilje til å handle, i seg selv er viktig.

– Det ser også ut som vi har en ganske sammenfallende analyse av situasjonen, og våre innspill er blitt godt mottatt, sier Lier-Hansen.

Veldig bekymret
En del av virkelighetsbeskrivelsen som blant andre Lier-Hansen serverte, er at deler av industrien har opplevd merkbart sviktende markeder i oktober.

– Vi ser at markedet i Europa svikter og at prisene faller. Det kommer på toppen av at eksporten til USA allerede er på et lavt nivå. Jeg er veldig bekymret for de deler av industrien som ikke er relatert til olje- og gass, sier Lier-Hansen.