Lanserer fremtidens laft

Når norsk hyttebransje i fremtiden skal bygge isolerte laftehytter, vil gründer og industribyggere at dette skal kjøpes fra Sunnmøre.

Isolaft er bygget på en idé om å skape en laftestokk, som kunne bidra til bedre varmeisolering og fjerne noen av de mest kjente svakhetene ved tradisjonell laft, som krymp og setning i konstruksjonen.

Isolaft AS har gjennom nesten ti år utviklet fremtidens laft, fra oppfinnerens idé og tro på det patenterte byggesystemet, til en industriell produksjon. I løpet at de siste årene har selskapet levert både fritidsboliger og bolighus basert på det første byggesystemet som ble lansert i 2007. I løpet av 2011 har selskapet brukt betydelige ressurser på produktutvikling og produksjonseffektivisering, og resultatet er et helt nytt byggesystem som bygger på de første patentene. Bedriften er i dag lokalisert i Eidsvika i Haram Kommune på Sunnmøre.

- Isolaft er utviklet med inngående studier av tradisjonelle lafteteknikker, der tradisjon og fornuft forenes i en byggeteknikk med materialer som innfrir de stadig strengere kravene til energiforbruk, stabilitet og form. Isolaft® byggesystem har et utseende og dimensjoner som er dypt forankret i norske tradisjoner, sier daglig leder Oddbjørn Hatløy.

Byggesystemet har en patentert konstruksjon hvor alle overflater er heltre furu og en kjerne av isolerende materiale. Disse monteres sammen med selvlåsende lafteknuter i formstøpt, fiberarmert plast. Man får et bygg der alle overflater er i heltre, konstruksjonen er stabil og isolasjonsevnen tilfredsstiller de strengeste isolasjonskravene i byggeforskriftene (TEK10). Isolaft produseres av norske råvarer.

- Faktisk er Isolaft det eneste lafteproduktet på markedet som innfrir de nye energikravene i TEK10. Vår konstruksjon sikrer også en forutsigbar byggeprosess, gjennom at dette er et presisjonsbyggverk uten noen form for setning og krymp. Dette vet alle som eier eller har bygget et laftehus er en vesentlig ulempe, sier Hatløy.

Når Isolaft AS lanseres på Bygg Reis Deg 19. oktober, jakter selskapet samarbeidspartnere i hus- og hytteleverandører, hyttefeltutviklere og byggefirma, som ønsker å lafte sine byggeprosjekt med isolerte laftestokker.

Fra januar vil en ny automatisert produksjonslinje stå klar i moderne produksjonslokaler i Eidsvika. Her er målet å produsere inntil 700 meter med isolert laft per uke. Dette tilsvarer en alminnelig stor laftehytte.